Vinete umplute cu legume

Credit foto: F. Provaznik
Credit foto: F. Provaznik

Ingrediente pt. 4 porții
• 2 vinete mici • sare, piper
• 120 ml ulei de măsline
• 2 cepe tăiate felii
• 3 căței de usturoi pisați
• 3 roșii tăiate cuburi
• 2 linguri pătrunjel tocat
•1 linguriță suc de lămâie
•1 praf zahăr
• 30 ml apă

Se curăță vinetele de cotoare, se spală și se taie în două; fiecare jumătate se crestează adânc, dar nu se taie. Se așază vinetele cu partea tăiată în sus, se sărează și se lasă să se odihnească cca 30 min. într-un castron, ca să își lase zeamă.
Se spală vinetele, se storc și se șterg. Se încinge într-o tigaie jumătate din cantitatea de ulei și se călește ceapa lent, la foc moale, cca 4 min. Se adaugă usturoiul și se prăjesc împreună 5 min.
Se așază amestecul într-un castron și se adaugă roșiile, sare și piper. Se mai adaugă 1 lingură pătrunjel și se amestecă. Într-o tigaie se încinge restul de ulei și se prăjesc vinetele.
Se așază vinetele într-o formă de sufleu, cu partea tăiată în jos. În crestăturile din coajă se repartizează umplutură de legume. Se amestecă sucul de lămâie cu apă și zahăr și se toarnă peste amestecul de legume. Se acoperă forma cu folie de aluminiu și se coace cca 35-40 min., în cuptorul încălzit la 160 ºC. Se stropesc între timp vinetele cu zeama din tavă și se servesc presărate cu pătrunjel, fie calde, fie reci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*