Vinete în oțet

Credit foto: F. Provaznik
Credit foto: F. Provaznik

Pt. 2 borcane de 1 litru:
• 1,4 kg vinete tari • 3 ardei iuți • 8 căței de usturoi • 4 fire de țelină verde • 5 morcovi
• 500 ml apă • 3 linguri oțet de fructe • 1 ½ linguriță de sare • frunze de țelină
• frunze de viță

Se spală vinetele, se crestează transversal în dreptul părții mai groase și se scot semințele cu vârfu cuțitului. Se așază în dispozitivul de fiert la aburi și se fierb cca 5-7 min. Se iau de pe foc, se așază pe o farfurie și se stoarce sucul. Se lasă să se răcească și se dau la frigider peste noapte.
Se taie felii ardeii iuți; se curăță de se­mințe. Se decojesc cățeii de usturoi; se toacă. Se spală țelina și se taie felii.
Se curăță morcovii și se rad; se amestecă împreună cu legumele.  Într-o oală se amestecă apa cu oțet și sare. Se umplu vinetele cu amestecul de legume și câteva frunze de țelină; se așază în borcanele pregătite. Deasupra se pun frunzele de viță, se toarnă zeama și se așază deasupra o piatră pentru îngreunat. Se acoperă cu un prosop curat și lasă să se marineze cca 2-3 zile. La început zeama se va tulbura, pe urmă va deveni din nou clară. Se închid borcanele și se păstrează la rece.
Preparare: 35 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*