Tort “Scara mâței”

Credit foto: F. Provaznik
Credit foto: F. Provaznik

Ingrediente pt. 10 felii
Glazură
• 450 g lapte praf • 810 g zahăr pudră
• 90 g unt • 90 g miere • 3 linguri rom
• 6–8 linguri apă
Blat
• 12 ouă • 1 linguriță suc de lămâie • 360 g zahăr fin
• coaja rasă de la 1 lămâie • 320 g făină
Cremă
• 500 g brânză de vaci • 600 ml smântână
• 150 g zahăr pudră • 5 linguri gelatină dizolvată

Se prepară glazura: se amestecă laptele praf cu zahăr, unt topit, miere și rom. Se adaugă treptat apa și se frământă un aluat care se înfășoară în folie transparentă.
Se prepară blatul: se separă ouăle. Albu­șu­rile se bat spumă cu suc de lămâie. Se adaugă treptat za­hărul, bătând contiuu. În final se înglobează și gălbe­nu­șurile, coa­ja de lămâie și făina. Se ung și se tapetează cu făină 3 tăvi cu margine înaltă. Se împarte aluatul în două și se așază în tăvile pregătite. Se încinge cuptorul la 180 ºC și se coc blaturile la cuptor timp de cca 20 min. Se scot blaturile din cuptor și se lasă să se răcorească în forme, apoi se răstoarnă și se lasă să se răcească pe un grătar pentru prăjituri. Se pune deoparte un blat; celelalte părți se taie în câte două bucăți.
Se prepară crema: se amestecă brânza cu zahăr și smântâna bătu­tă, apoi se încorporează ge­la­ti­na dizol­vată.
Se unge blatul de jos cu o treime din cantitatea de cremă, se acoperă cu al doilea blat și a doua treime de cremă. Deasupra se așază al treiea blat, cel mai mic. Apoi se îmbracă întreg tortul într-un strat subțire de cremă și se dă puțin la frigider, ca să se întărească și să se lipească bine cele trei blaturi.
Se porționează glazura albă preparată și, pe planșeta pudrată cu zahăr, se întind cu sucitorul foi mici din aceste părți. Se măsoară tortul și, cu un cuțit foarte bine ascuțit se decupează din foile de glazură bucăți care vor acoperi exact tortul. Foile de glazură albă se umezesc puțin și se așază pe blat, presând ușor. Se dă tortul la frigider, ca să se întărească glazura. Apoi se presară pe tort petale de trandafiri, după fantezie, se pudrează cu zahăr și se servește.
Preparare: 2 ore

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*