Tort sărat cu telemea

Credit foto:Burda Cehia
Credit foto:Burda Cehia
Credit foto:Burda Cehia

4 felii / Preparare: 120 min.
(1 cană = 250 ml)
• 2 linguri ulei de măsline • 3/4 cană bulgur • 1 cană supă de pasăre
• 1 vănătă tăiată felii • 300 g dovlecei tăiați felii subțiri • sare • 3 căței de usturoi • 5 ouă • 125 g iaurt
• piper • chimen • 2 lingurițe suc de lămâie • 150 g brânză telemea sau feta
• 1 ceapă verde tocată

Se încinge uleiul într-o tigaie cu pereți înalți, se adaugă bulgurul și  se prăjește 2 min. Se stinge cu supă și se acoperă cu un capac; se lasă să fiarbă 7 min.
Se ia de pe foc și se lasă să se odihnească sub capac 10 min. Se lasă apoi să se răcească.
Se sărează feliile de dovlecei și de vinete și se lasă să se odihnească cca 15 min. Se scurg apoi de zeamă, se șterg cu prosoape de hârtie și se prăjesc într-o tigaie de teflon, fără adaos de grăsime.
Se pisează usturoiul cu sare. Se bat ouăle cu iaurt și se adaugă usturoi, piper, chimen și suc de lămâie. Se taie feta cuburi.
Se unge cu ulei o formă de tort (cca 22 cm diametru) și se tapetează cu pesmet. Se așază înăuntru un strat subțire de bulgur, apoi se presară jumătate din cantitatea de ceapă și brânza tăiată cuburi. Se așază un strat de felii de legume, dovleceii alternând cu vinetele. Se toarnă puțină compo­ziție de ou. Deasupra  se repartizează un strat din restul   de bulgur, peste care se mai așază   un strat de felii de legume. Se presară restul de ceapă și de brânză și se toarnă restul de ou. Se coace 40-45 min. în cuptorul încins la 180 °C  (tarta se acoperă eventual cu folie   de aluminiu, ca să nu se ardă).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*