Tort raw cu afine

Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania

bulina_SB

16 felii / Preparare: 2 ore
Blat: • 250 g migdale • 300 g smochine
• 2 linguri ulei de cocos (unt de cocos lăsat la temperatura camerei)
• sucul de la o portocală • coaja rasă de la portocală
Cremă: • 400 g caju • sucul de la o lămâie
• miezul de la o păstaie de vanilie
• 1 vârf de cuțit de curcuma (turmeric) • 3 linguri miere
• 3 linguri unt de cocos • 250 g afine

Se prepară blatul: migdalele se hidratează 12 ore în apă plată, cât să le acopere (de seara până dimineața). Smochinele curățate de codițe și tăiate jumătăți se hidratează 3 ore în sucul de portocală.
Blatul se prepară în robotul de bucătărie fiindcă ingredientele se toacă ceva mai mare. Se pun toate ingredientele și se mărunțesc la viteză mare, cca 3 min.
Pe un platou se pune inelul detașabil al unei forme de tort și se presează bine compoziția de blat. Se lasă la rece.
Se prepară crema: se folosește un blender cu viteză mare. Caju-ul hidratat 12 ore se pune în blender cu puțină apă, se mărunțește adăugând și lămâia, până devine o cremă fină, satinată. Se adaugă miere după gust și vanilia, se mixează împreună, apoi se adaugă untul de cocos. Aceasta este baza cremei, care se va împărți în două porții pe care le așezăm în două vase nemetalice. Într-unul se adaugă turmericul, rezultând crema galbenă de vanilie, în celălalt se adaugă afinele mixate în blender.
Peste blat se repartizează crema galbenă și apoi cea de afine. Tortul se dă la frigider până se întăresc cremele (cel puțin 3 ore). Înainte de servire se decorează cu afine proaspete.

2 Comments

  1. Bună ziua. Sună super rețeta si aș vrea să o fac și eu curând. Aș avea o întrebare: pentru o formă de 16 trebuie micșorate cantitățile? Mulțumesc anticipat!

    • Buna ziua! Multumim pentru aprecieri! Este un tort grozav, intr-adevar, il tin minte ca pe o delicatesa! Cantitatile sunt pentru o forma mai mare, daca folositi o forma de 16 straturile vor fi ceva mai groase, prajitura va fi mai inalta dar cu nimic mai putin cremoasa si gustoasa. Daca vreti straturi mai subtiri ar trebui sa reduceti cantitatile proportional.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*