Tort-punci sub plapumă de marțipan

Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia

12 felii / Preparare: 1 oră și 20 min.
Blat: • 5 ouă • 200 g zahăr pudră • 10 linguri apă fierbinte
• 8 linguri ulei • 300 g făină • ½ plic praf de copt
Însiropat: • 150 ml apă • 150 g zahăr • 2 lingurițe rom • 2 lingurițe scorțișoară • 2 lingurițe suc de rodii
Cremă roz: • 1/2 plic praf de budincă cu gust de căpșuni • 150 ml lapte • 4 linguri zahăr • 700 g unt
• o priză colorant alimentar roșu
În plus: • marmeladă • 600 g masă de marțipan • colorant alimentar roșu și verde • zahăr pudră

Se separă ouăle: gălbenușurile se bat cu zahăr. Se adaugă treptat apă fierbinte, lingură cu lingură. Apoi se toarnă uleiul și se adaugă făina amestecată cu praf de copt. Se înglobează. La final se adaugă albușurile bătute spumă și se omogenizează. Se toarnă compoziția într-o formă de tort și se coace 30 min. în cuptorul încins la 180 ºC.
Se prepară punciul: se dă în fiert zahărul cu apă; se adaugă rom, scorțișoară, suc de rodie și se amestecă.
Se taie blatul pe 3 niveluri și se unge partea de jos cu marmeladă. Deasupra se așază al doilea blat și se stropește cu sirop.
Se acoperă cu al treilea blat. Se prepară crema: se dizolvă praful de budincă în lapte și se adaugă zahărul; se dau în clocot
și se lasă să se răcească. Se înglobează apoi untul și colorantul.
Se lasă să se răcească, apoi se așază pe tort și se nivelează. Se lasă la frigider cca 1 oră.
Pe planșeta tapetată cu zahăr se întinde o foaie de marțipan și se îmbracă tortul în ea. Se netezește bine.
Resturile de marțipan se frământă și se împart în 2 părți inegale: partea cea mai mare se colorează cu colorant alimentar verde. Se întinde o foaie de marțipan verde și se decupează frunzulițe. Restul de marțipan se colorează în roșu și se modelează biluțe. Se decorează tortul și se leagă cu panglică roșie.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*