Tort fantezie cu fructe

Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania

bulina_SB16 felii / Preparare: 65 min.
Coacere: 30 min.
La frigider: 4 ore
Blat:
• 4 ouă • sare • 150 g zahăr • 1 lingu­riță esență de vanilie • 125 g făină • 1 linguriță praf de copt
• 30 g rondele de banane uscate, pisate • 30 g nuci prăjite și caramelizate
Cremă de banane și cireșe:
• 12 foi gelatină • 600 ml suc de cireșe • miezul de la un baton de vanilie
• 2 batoane de scorțișoară • sucul și coaja rasă de la o portocală
• 150 g zahăr fin • 200 g piure de banane • 400 ml frișcă
Sirop:
• 125 ml miere • sucul și coaja rasă de la 2 portocale • 2 linguri rom alb
Ornat:
• 150 g ciocolată albă • 50 g ciocolată amăruie • 100 g frișcă
• 12 cireșe (confiate sau din compot)

Se coace blatul: se încinge cuptorul la 180 ºC. Se separă ouăle. Albușurile se bat cu 1 praf sare și zahăr. Se în­glo­bează gălbenușurile și esența de vanilie; se încorporează făina amestecată cu praf de copt.
Jumătate din cantitatea de aluat se așază într-o formă de tort (Ø 26 cm) tapetată cu hârtie de copt și se presară jumătatea din cantitatea de banane us­cate și jumătate din cantitatea de nuci prăjite. Se coace în cuptorul preîncălzit timp de cca 15 min. Se scoate și se lasă să se răcească. Se procedează la fel cu restul de aluat, restul de fulgi de banane și restul de nuci.
Se prepară crema: se înmoaie gelatina în apă rece. Se bate frișca. Se dă în fiert sucul de cireșe cu miez de vanilie, batoanele de scor­țișoară și zahăr.
Se ia vasul de pe plită, se în­de­părtează batoanele de scorțișoară și se dizolvă gelatina în lichidul fierbinte; se înglobează piureul de banane. Când compoziția începe să se întărească, se înglobează frișca bătută.
Se asamblează tortul. Se amestecă mierea cu suc și coajă de portocale și rom. Se așază un blat pe un platou și se montează de jur-împrejur ine­lul formei; se stropește cu jumătate din cantitatea de sirop. Deasupra se așază jumătate din cantitatea de cremă, se nivelează și se aco­pe­ră cu al doilea blat. Se însiropează și se re­parti­zează restul de cremă. Se dă la frigider 4 ore.
Se decorează tortul: se toacă cele două sortimente de ciocolată și se topesc separat, deasupra câte unei băi de apă clocotită (ciocolata albă se ține numai pe aburi, fără ca vasul în care se află să atingă apa). Cu o spatulă, se aplică un strat de ciocolată albă pe o bucată de hârtie de copt. Ciocolata amăruie se așază într-o pungă-șpriț și se desenează linii pe ciocolata albă.
Se lasă să se usuce, apoi se unge cu puțină frișcă bătută, se rupe bucăți și se plachează cu ele marginea tortului.
Restul de frișcă se șprițează sub formă de rozete pe suprafața tortului și se decorează cu cireșe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*