Tort Doboș

Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia

10 felii / Preparare: 1 oră și 15 min. La frigider: 2 ore
Cranț: • 180 g zahăr • 150 g alune pisate
• 1 foaie de napolitană
Blat: • 7 ouă • 150 g zahăr • 1 plic zahăr vanilat • 150 g făină
Cremă: • 120 g cio­colată neagră
• 6 gălbenușuri • 120 g zahăr
• 220 g unt moale

Se decupează din foaia de napolitană un cerc mare, de dimensiunea formei de tort. Se taie apoi felii ca de tort.
Se presară zahăr într-o tigaie și se toarnă apă; se lasă să se topească fără să amestecăm. Când devine auriu se adaugă alunele și se amestecă. O parte din compoziție se toarnă peste feliile de napolitană și se nivelează. Restul de caramel se toarnă pe hârtie de copt. Când se întărește, se desprinde de pe hârtie, se zdro­bește și se pasează cu mixerul.
Se bat spumă gălbenu­șurile cu 1/2 din cantitatea de zahăr și zahăr vanilat. Se bat albușurile și se adaugă restul de zahăr; se bate în continu­are bezea. În compoziția de gălbenușuri se înglobează treptat făină și la final bezeaua, omogenizând cu grijă, cu mișcări ascendente.
Se împarte compoziția în 5 părți, care se repartizează pe rând într-o formă unsă și tapetată cu făină. Se coc în cuptorul încins la 180 ºC,
până ce devin aurii. Se scot și se lasă să se răcească pe un grătar.
Pentru cremă, se topește ciocolata la bain-marie. Se bat spumă gălbenușurile. Se fierbe un sirop gros din zahăr și 2 linguri de apă. Se înglobează treptat în com­poziția de gălbenu­șuri, bătând energic. Se lasă să se răcească și se încorporează treptat untul și ciocolata; se dă crema la frigider cca 1 oră.  Fiecare blat se unge cu un strat de cremă de ciocolată și se presară caramel măcinat. Se asamblează tortul și se unge cu restul de cremă. Se decorează cu napolitanele glazurate.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*