Tort de zile mari

Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia

24 felii / Preparare: 2 ore și 30 min.
La frigider: 1 oră
Decor și frunze de arțar: • 800 g marțipan • colorant alimentar brun
Blat mare de nuci: • 6 ouă • 300 g zahăr pudră • 6 linguri apă fierbinte
• 200 g făină • ½ plic praf de copt • 100 ml ulei de arahide
Cremă de arțar: • 240 g unt • 10 linguri sirop de arțar • 4 linguri zahăr
Blat mic de dovleac: • 3 ouă • 120 g zahăr brun • 100 ml lapte călduț
• 200 g făină • ½ plic praf de copt • 200 g dovleac fiert și tocat
• 500 g migdale tocate • scorțișoară
Cremă de dovleac: • 100 g unt • 5 linguri zahăr
• 100 g piure de dovleac
Coșulețe și decor: • 450 g ciocolată amăruie
• 3 batoane de ciocolată cu alune
Frunzele de arțar se prepară cu o zi înainte: se amestecă 100 g masă de marțipan cu colorantul; se întinde o foaie și se decupează frunze de arțar. Se lasă să se usuce până a doua zi.
Pentru blatul cu nuci, se separă ouăle. Se bat gălbenușurile cu zahăr și se înglobează câte o lingură de apă fierbinte, apoi se adaugă treptat făina amestecată în prealabil cu praf de copt, nucile și albușul bătut.
Se omogenizează și se toarnă într-o formă tapetată cu hârtie de copt; se lasă să se rumenească în cuptorul încins la 180 ºC. Se scoate din cuptor și se lasă să se răcească.
Pentru crema de arțar, se bate untul moale cu zahăr și sirop.
Pentru blatul de dovleac, se separă ouăle. Gălbenu­șurile se bat cu zahăr; se înglobează lapte, făina amestecată cu praf de copt, migdale, dovleac și scorțișoa­ră.
Se adaugă treptat albușurile bătute și se omogenizează. Se așază aluatul într-o formă tapetată cu hârtie de copt și se coace în cuptorul încins la 180 ºC. Se lasă să se răcească.
Pentru crema de dovleac, se bate untul cu zahăr și piureul de dovleac. Se taie blaturile pe câte 2 niveluri, se umplu cu cremă și se dau la frigider.
Se topește ciocolata la bain-marie și se toarnă în coșulețe de hârtie; se decorează cu batoane de cio­colată tocate și se lasă să se întărească la frigider.
Se întind foi de marțipan și se îmbracâ cele 2 blaturi. Se suprapun și se decorează.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*