Tort de pere aromate

Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania

Ingrediente pt. 12 felii
Blat
• 125 g făină • 1 gălbenuș • 1 praf sare • 1/2 linguriță zahăr vanilinat • 50 g zahăr pudră • 60 g unt
• cca 500 g boabe de fasole uscate, pentru îngreunat
Umplutură de pere
• 550 g pere • 4 1/2 linguri rom alb • 6 foi gelatină • 500 g brânză de vaci • 125 g zahăr • sucul de la 2 lămâi
• 2 linguri suc de pere
Cremă de frișcă și ornat
•250 ml frișcă îndulcită • 4 linguri alune caramelizate • 2 linguri jeleu de coacăze

Pentru blat, se cerne făina și se face o gropiță la mijloc; se așază gălbenușul, sare și zahăr vanilat; se adaugă zahăul pudră. Pe marginea gropiței se așază bucățele de unt și se frămăntă rapid aluatul. Se înfășoară în folie și se dă la frigider cca 60 min.
Se încinge cuptorul la 200 °C. Se unge o formă de tort (ø 26 cm). Pe planșeta tape­tată cu făină se întinde o foaie de aluat ceva mai mare decât forma; se așază în formă și se înțeapă în mai multe locuri cu furculița. Se acoperă cu hâr­tie de copt și se așază deasupra boabe de fa­sole. Se coace 20 min. la mijlocul cuptorului. Se îndepărtează hârtia, cu tot cu boabe, și blatul se lasă să se răcească în formă.
Se cu­răță perele și se opăresc în marinata cu lămâ­ie. Se scot din marinată și se lasă să se scurgă. Se așază într-un castron și se stropesc cu 2 linguri de rom alb.
Se înmoaie gelatina în apă rece 10 min. Se amestecă brânza cu zahăr, suc de lămâie și rom. Se încălzește sucul de pere și se di­zol­vă în el gelatina. Se înglobează 3 linguri de compoziție de brânză și se amestecă în res­tul de compoziție de brânză.
Pe blat se așază puțină cremă și se în­crus­tează perele, cu partea rotunjită în sus. Se adaugă deasupra restul de cremă, se nivelează și se lasă să se întărească la frigider.
Se bate frișca; se pun deoparte 3–4 lin­guri; în restul se înglobează alune și jeleu; se așază pe tort. Restul de jeleu se așază în mijlocul tortului, formând o insulă circulară. Se șprițează pe tort 16 rozete. Se ornează cu felii de pere. Se presară alune și tortul se dă la frigider.
Preparare: 50 min.
Per felie: 220 calorii

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*