Tort de nuci și fructe asortate

Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania

bulina_SB16 felii / Preparare: 65 min.
Coacere: 20 min.
La frigider: 4 ore
Blat: • 3 ouă • sare • 125 g zahăr
• 100 g făină • 50 g nuci prăjite și măcinate
• 1 linguriță rasă praf de copt •  50 g unt topit
Cremă de caise și prune: • 6 foi gelatină
• 1 conservă caise (425 ml)
• 300 g prune uscate • miezul de la o păstaie de vanilie • 1/2 linguriță scorțișoară
• sucul de la o jumătate de portocală • 75 g miere • 200 ml frișcă
Cremă de iaurt și alune:
• 7 foi gelatină • sucul și coaja rasă de la o portocală • 400 g iaurt • 80 g alune
• 200 ml frișcă • 1 lingură zahăr pudră
Pentru însiropat:
• 125 ml miere • sucul și coaja de la 2 portocale • 2 linguri lichior de portocale

Se pregătește blatul de pandișpan.  Se încinge cuptorul la 180 ºC. Se separă ouăle. Se bat albușurile cu un praf
de sare, apoi se încorporează zahărul, într-o compoziție tare de bezea.
Se adaugă apoi gălbenușurile, urmate de făina amestecată în prealabil cu nuci și praf de copt.
Se înglobează apoi untul.
Com­poziția pentru pandișpan se toarnă într-o formă de tort (Ø 26 cm) unsă, se nivelează și se coace la cuptor cca 20 min. Se scoate apoi din cuptor, se lasă să se răcească și se taie pe 2 niveluri.
Se prepară crema de caise și prune: se înmoaie gelatina în apă rece. Se scurg caisele. 1/2 din cantitate se pasează cu prunele, mirodeniile, sucul de portocale și mierea. Se dizolvă gelatina și se amestecă împreună cu 2 linguri de piure de fructe; se înglobează în restul de piure. Se încorporează frișca bătută.
Se prepară crema de iaurt: se înmoaie gelatina. Se dau în fiert sucul și coajade portocale; se ia de pe foc vasul și se dizolvă înăuntru gelatina.
Se amestecă împreună cu 2 linguri iaurt, apoi se înglobează în restul de iaurt. Se încorpo­rează zahărul pudră, alunele și frișca.
Se prepară siropul, amestecând ingredientele menționate cu 50 ml apă.
Se asamblează și se decorează tortul. Ambele blaturi se însiropează. Se așază inelul formei în jurul blatului inferior.
Se acoperă cu crema de fructe și se așază al doilea blat.
Se repartizează deasupra crema de iaurt și se dă la frigider 4 ore.
Se spală portocala cu apă fierbinte și se taie felii. Se îndepărtează inelul formei și se decorează tortul cu felii de citrice și caise.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*