Tort de mentă și căpșuni

Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania

Ingrediente pt. 16 felii
Blat:
• 275 g unt • 9 gălbenușuri • miezul de la un baton de vanilie
• coaja rasă de la o lămâie • 9 albușuri
• 130 g amidon • 235 g zahăr • sare
• 140 g făină • 5 g praf de copt
Cremă de mentă:
• 100 g mentă • 200 ml gin
• sucul și coaja rasă de la o lămâie • 50 g zahăr
• 2 gălbenușuri • 20 g amidon • sare
• 125 g masă de marțipan
Glazură de ciocolată albă:
• 1 plic gelatină • 350 g ciocolată albă
• 100 ml lapte • 50 ml miere • 50 ml frișcă
Ornat:
• 50 g gem de caise • 250 g căpșuni • ciocolată albă rasă
Se coc blaturile: se încinge cuptorul la 210 ºC. Se bate untul cu gălbenușuri, miez de vanilie și coajă de lămâie. Se bat albușurile cu 65 g amidon, zahăr și 1 praf de sare. Se înglobează în compoziția de gălbenu­șuri, alternând cu făina amestecată cu 65 g amidon și praf de copt. Pe fundul unei forme de tort (Ø 26 cm) tapetate cu hârtie de copt se așază un strat de cca 1 cm din această compo­ziție. Se coace la cuptor cca 8 min. Se scoate și se lasă să se răcească. Se procedează la fel cu restul de compoziție (se vor obține 6 blaturi).
Se prepară crema. Se lasă menta să se macereze în gin 30 min. Se strecoară și zeama se amestecă împreună cu suc și coajă de lămâie, zahăr, gălbenușuri, amidon și 1 praf de sare; se pun la fiert până ce compoziția capătă o consistență cremoasă. Se rade marțipanul și se înglobează în cremă, treptat.
Pe un platou se asamblează tortul: se unge fiecare blat cu un strat subțire de cremă și se suprapun toate. Se dă tortul la frigider peste noapte.
Între timp, se prepară glazura de ciocolată albă: se înmoaie gelatina în apă rece. Se toacă cioco­lata. Se dă în fiert laptele cu miere și frișcă; se adaugă ciocolata și se lasă
să se topească, apoi se adaugă gelatina. Se bate cu blen­derul și se dă amestecul la frigider cca 3 ore, până ce capătă o consistență de smântână groasă.
Se scoate tortul din frigider și se montează de jur-împrejur inelul formei. Se unge cu gem. Se acoperă cu glazura de ciocolată albă, care se așază pe mijlocul tortului și se lasă să alunece pe margini, în interiorul inelului.
Se lasă să se usuce puțin glazura, se desprinde inelul din jurul tortului, apoi se decorează tortul cu jumătăți de căpșuni și ciocolată albă rasă.

Preparare: 55 min.
Coacere: 48 min.
Marinat: 30 min.
La frigider: 12 ore

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*