Tort de mac și marțipan

Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania

bulina_SB12 felii / Preparare: 50 min. Răcire: 3 1/2 ore Coacere: 15 min.
Blat: • 4 ouă • 175 g zahăr
• 1 plic zahăr vanilat • 75 g făină • 75 g amidon
• 1 linguriță praf de copt • 2 linguri mac măcinat
Cremă: • 2 foi gelatină
• 500 ml frișcă • 40 g zahăr
• 200 g peltea de gutui
În plus: • 150 g compoziție de marțipan
• 40 g zahăr pudră • 200 ml frișcă

Blat. Cuptorul se încinge la 180 ºC. Se bat ouăle cu zahăr tos, zahăr vanilat și 4 linguri de apă fier­binte.
Se amestecă făina împreună cu amidonul și praful de copt până la omogenizare. Se înglobează apoi macul.
Se toarnă compoziția de aluat într-o formă de tort tapetată cu hârtie de copt și se coace 35 min.
Se lasă să se răcească pe un grătar de bucătărie, apoi se taie pe două niveluri.
Cremă și finisare. Se înmoaie gelatina în apă rece și se dizolvă apoi la foc moale. Frișca se bate cu zahăr. Apoi se în­glo­bează gelatina dizolvată, turnând în fir subțire.
Blatul inferior al tortului se acoperă cu pel­tea de gutui, apoi se întinde jumătate din cantitatea de frișcă.
Se așază blatul superior și se unge cu restul de frișcă. Se dă tortul la rece 4 ore.
Masa de marțipan se frământă cu zahăr pudră. Se întinde între două folii transparente o foaie rotundă de marțipan și se așază pe tort.
Se bate frișca și se ung marginile tortului. Restul de frișcă se șprițează deasupra. În centrul tortului se așază un strop de jeleu de coacăze sau o cireașă glasată.
Se mai decorează cu miez de nucă caramelizat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*