Tort de iarnă

Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania

Ingrediente pt. 16 felii
Blat de bezea
• 5 albușuri •  40 g zahăr •  55 g zahăr pudră •  35 g migdale măcinate
•  65 g fulgi de cocos •  30 g făină •  20 g unt topit
Cremă de banane
•  3 foi gelatină •  130 ml suc de fructul pasiunii (proaspăt stors)
•  90 g banane pasate •  2 ouă •  3 gălbenușuri •  35 g zahăr
•  70 g unt de la frigider, tăiat cuburi
Spumă de ciocolată
•  45 g zahăr •  3 gălbenușuri •  130 g ciocolată amăruie (66 %)
•  240 ml frișcă
Spumă de banane
•  6 foi gelatină •  300 g zahăr •  30 g scorțișoară măcinată
•  5 albușuri •  380 ml frișcă •  380 g piure de banane

Blat de bezea. Se încinge cuptorul la 180 ºC. Se bat albușurile cu zahăr; se înglobează zahărul pudră amestecat cu migdale, fulgi de cocos și făină. Se toarnă apoi untul topit și se încorporează. Din această com­po­ziție se șprițează pe hârtie de copt o spirală strânsă (ø 26 cm). Se coace 20 min. Se scoate și se lasă să se răcească.
Cremă de banane. Se înmoaie gelatina în apă rece. Se fierbe o cremă groasă din piure de banane, zahăr, ouă, gălbenușuri și suc de fructul pasiunii. Se reduce focul și se dizolvă gelatina înăuntru. Apoi se înglobează untul rece. Se așază crema într-un castron tapetat cu folie, se nivelează și se lasă să se răcească la frigider.
Spumă de ciocolată. Se bat gălbenu­șurile la bain-marie, cu zahăr, până ce se îngroașă compoziția. Se înglobează ciocolata topită. Se bate frișca și se încorporează în crema încă fierbinte.
Spumă de banane. Se înmoaie gelatina în apă rece. Se fierbe un sirop din zahăr cu 300 ml apă și batonul de scor­țișoară. Se bat albușurile spumă. Se strecoară siropul clocotit și se adaugă la spuma de albuș; se bate în continuare, până se răcește complet. Se dizolvă gelatina și se înglobează. Când compoziția începe să se întă­rească, se încorporează în ea frișca bătută și piureul de banane.
Montarea tortului. Se așază inelul unei forme de tort în jurul blatului. Se răstoarnă castronul cu cremă de banane, introducându-l puțin în apă fierbinte. Deasupra se pune spuma de ciocolată și se acoperă cu al doilea blat. Se întinde pe urmă spuma de banane și se lasă tortul la frigider 3 ore. Se decorează după fantezie și se servește.
Preparare: 70 min. La frigider: 3 ore

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*