Tort de ciocolată forte

Credit foto: F. Provaznik
Credit foto: F. Provaznik

Ingrediente pt. 16 felii
Blat
• 220 g ciocolată amăruie • 110 g unt
• 150 ml lapte
• 220 g zahăr fin  • 1 plic zahăr vanilinat • 2 ouă • 150 ml
smântână • 220 g făină • 2 lingurițe praf de copt • 1 praf sare
Cremă și însiropat
• 40 ml coniac •100 g dulceață de coacăze • 250 g brânză de vaci sau urdă dulce
•100 g ciocolată topită • 150 g cremă de alune cu ciocolată
Ornat
• 220 g ciocolată amăruie • 30 g unt • cacao
1 Se încinge cuptorul la 180 ºC. Pe o bucată de hârtie de copt se desenează un cerc de dimensiunea formei de tort (Ø 24 cm) și se decupează; se tapetează fundul formei
de tort. Marginile se ung și se tapetează cu făină.
2 Se prepară aluatul: se to­peș­te ciocolata tocată cu unt și lapte; se bate până ce se obține o consistență cremoasă. Se ia de pe foc și se adaugă zahăr tos și zahăr vanilinat. Se lasă să se răcească. Se bat gălbenușurile cu smântână și se înglobează în compoziția de ciocolată. Se înglobează făina amestecată cu praf de copt, apoi albușul bătut cu 1 praf
de sare. Se așază în formă și se nivelează; se coace 40 min. Se scoate, se lasă să se răcorească în formă 10 min., apoi se răstoarnă și se lasă să se răcească com­plet pe un grătar de prăjituri.
3 Se taie blatul pe 3 niveluri; blatul de jos și cel de la mijloc se stropesc cu alcool și se ung cu dulceață.
4 Într-un castron se amestecă brânza de vaci cu crema de alune și ciocolată și se înglobează apoi ciocolata topită; se dă la frigider crema 30 min. Apoi se aplică pe blaturile însiropate și se asamblează tortul. Se dă la frigider 30 min.
5 Se topește ciocolata la bain-marie, cu unt. Se aplică apoi cu o spatulă pe o placă de marmură și se dă la frigider. Se scoate apoi din frigider, se lasă să stea la temperatura camerei, apoi se desprin rulouri râcâind cu cuțitul. Se lasă să se întărească bine rulourile.
6 Restul de ciocolată topită se aplică pe suprafața și pe părțile laterale ale tortului; tortul se dă la frigider cel puțin 3 ore înainte de a fi pudrat cu cacao și decorat cu rulouri de ciocolată.

Preparare: cca 90 minute
La frigider : 3 1/2 ore

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*