Tort de caramel

Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania

Ingrediente pt. 16 felii
Blat de pandișpan
• 4 gălbenușuri • 80 g zahăr
• 4 albușuri • 60 g făină • 15 g amidon
• 40 g nuci prăjite și măcinate
Cremă de orez
• 10 foi gelatină • 1 păstaie de vanilie • 1 l lapte
• 150 g zahăr • 150 g orez cu bob rotund
•500 g pere pasate • 200 ml frișcă
Ornat
• 4 foi gelatină • 50 ml frișcă • 250 g zahăr • 100 g gem de caise
• 100 g ciocolată albă

Pentru blat, se încinge cuptorul la 190 ºC. Se bat gălbe­nușurile cu 40 g zahăr. Albu­șurile se bat cu 40 g zahăr. În compoziția de gălbenușuri se încor­po­rează făina amestecată cu amidon și nuci, apoi albușul bătut. Se toarnă într-o formă de tort (ø 26 cm) tapetată cu hârtie de copt; se coace 15 min. Se scoate, se lasă să se răceas­că și se așază de jur-împrejur inelul formei.
Pentru cremă, se înmoaie gelatina în apă rece. Se crestează păstaia de vanilie și se scoate miezul cu vârful cuțitului. Se pune la fiert laptele cu miez și păstaie de vanilie, zahăr și orez; se fierbe 20-25 min. Se scoate păstaia de vanilie și se înglobează piureul de pere. Se dizolvă înăun­tru gelatina. Se dă la frigider; când începe să se întărească,
se înglobează frișca bătută. Se repartizează crema pe blat; se nivelează. Se dă tortul la frigider 4 ore.
Se prepară compoziția de caramel: se înmoaie gelatina în apă rece. Se încălzește frișca. Se caramelizează 100 g de zahăr și se stinge cu frișca fierbinte. Se dizolvă înăuntru gelatina și se încorporează gemul; se strecoară întreaga compoziție. Se lasă să se răcorească puțin și se repartizează pe cremă.
Într-o tigaie se adaugă treptat restul de zahăr și se lasă să se caramelizeze ușor. Se ia de pe foc și se lasă să se răcorească puțin, ca să se mai întărească. Se trag apoi cu furculița fire de caramel, care se așază pe hârtie de copt. Se topește ciocolata albă și se temperează. Se întinde un strat subțire de ciocolată pe hârtie de copt și se lasă să se întărească. Se taie apoi dreptunghiuri, cu un cuțit încălzit. Tortul se ornează cu fire de caramel și dreptunghiuri de ciocolată.
Preparare: 65 min. Răcire: 4 ore Coacere: 15 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*