Tort de căpșuni cu iaurt și mac

Credit foto: ElenaGaak/2012/shutterstock.com
Credit foto: ElenaGaak/2012/shutterstock.com

Ingrediente pt. 14 felii
Blat
• 120 g unt rece
• 60 g zahăr pudră
•1 gălbenuș
• 180 g făină • 1 lingură coajă de portocală rasă
• 1 plic zahăr vanilinat
Cremă
•  3 linguri gem de căpșuni
• 11 foi gelatină
• 4 gălbenușuri
• 200 g zahăr
• 1 linguriță coajă de porto­cală rasă
• 125 ml lapte
•  2 linguri suc de lămâie
•  500 g iaurt • 120 g mac măcinat •  500 g frișcă
• 500 g căpșuni

Se frământă un aluat din ingredientele menționate. Se modelează sub formă de bilă și se în­fă­șoară în folie; se dă la frigider cca 60 min.
Se încinge cuptorul la 200 ºC. Pe planșeta tapetată cu făină se întinde o foaie de aluat și se așază într-o formă de tort tapetată cu hârtie de copt (Ø 26 cm), ridicând o margine înaltă. Se înțeapă blatul în mai multe locuri și se coace la cuptor 20 min. Se scoate din cuptor și se unge imediat cu gem.
Se înmoaie gelatina în apă rece. Într-o crăticioară, se a­mes­tecă găl­be­nu­șurile cu za­hăr, coajă de portocală și lapte; se încălzesc la foc moale, amestecând încet (nu se lasă să fiarbă!). Se pasează 100 g căpșuni – se vor obține cca 80 ml piure, care se adaugă în compoziție împreună cu sucul de lămâie și gelatina. Apoi se înglobează iaurtul și macul și se lasă să se răcească, amestecând. Când începe să se întărească, se încorporează friș­ca bătută. Se așa­ză crema pe blat și se dă la frigider cca 2 ore. Înainte de ser­vire, tortul se îmbracă în Hulala bătută și se decorează cu căpșuni proas­pete.

Preparare: 60 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*