Tort de alune și miere

Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia

Ingrediente pt. 12 felii
Blat: • 100 g unt • 100 g zahăr • 1 ou
• 5 linguri miere • 2 linguri unt
• 1 linguriță bicarbonat de sodiu
• 450 g făină
Cremă: • 200 ml lapte • 3 linguri făină
• 100 g zahăr • 1 gălbenuș • 200 g unt
Cranț: • 100 g zahăr • 80 g alune

Într-un castron se așază untul, zahărul, mierea, laptele, oul și bicarbonatul; se bat la bain-marie până se obține o cremă sub­țire. Se înglobează făina; aluatul se îm­parte în 4 părți care se înfă­șoară separat în folie. Se încinge cuptorul la 180 ºC. Se întind foi de aluat și se fasonează astfel încât să fie perfect rotunde (din resturi se întinde al cincilea cerc). Se coc 4 min., până devin aurii.
Pentru cremă, se toarnă laptele într-o crăticioară, se adaugă făina și se dă în clocot; se amestecă până ce se desprinde. Se ia de pe foc și se amestecă până se răcește, apoi se înglobează zahăr, gălbe­nuș și unt (neapărat la temperatura camerei, altminteri se taie crema).
Se lasă să se răcească blaturile, apoi se asamblează, cu cremă. Pentru cranț, se topește zahărul și se adaugă alunele. Se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se lasă să se răcească, apoi se mărunțesc în mixer. Tortul se îmbracă în cremă și se presară cranț.
Preparare: 50 min. La frigider: 30 min.

1 Comment

  1. Unde e laptele in aluat? La ingrediente nu este, dar trebuie pus in castron….
    Si ce se intampla cu aluatul infasurat in folie? Trebuie cumva pus in frigider????
    Pacat de reteta ca este incompleta, cred ca e foarte buna la gust de altfel….

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*