Tort cu mentă și căpșuni

Credit foto: Photocrea/2012/shutterstock.com
Credit foto: Photocrea/2012/shutterstock.com

Ingrediente pt. 16 felii
Blat
• 275 g unt • 9 gălbenușuri • miezul de la un baton de vanilie • coaja rasă de la o lămâie
• 9 albușuri • 130 g amidon • 235 g zahăr • sare • 140 g făină • 5 g praf de copt
Cremă de mentă
• 100 g mentă • 200 ml gin • sucul și coaja rasă de la o lămâie • 50 g zahăr
• 2 gălbenușuri • 20 g amidon • sare • 125 g masă de marțipan
Glazură de ciocolată albă
• 3 foi gelatină • 350 g ciocolată albă • 100 ml lapte • 50 ml sirop de glucoză • 20 ml frișcă
Ornat
• 50 g gem de caise • 250 g căpșuni
• ciocolată albă rasă

1 Se încinge cuptorul la 210 ºC. Se bate untul cu gălbenușuri, miez de vanilie și coajă de lămâie. Se bat albușurile cu 65 g amidon, zahăr și 1 praf sare. Se înglobează în compoziția de gălbenu­șuri, alternând cu făina amestecată cu 65 g amidon și praf de copt. Într-o formă de tort (Ø 26 cm) tapetată cu hârtie de copt se așază un strat de cca 1 cm din această compoziție. Se coace la cuptor cca 8 min. Se scoate și  se lasă să se răcească. Se procedează la fel cu restul de compoziție.

2 Se prepară crema de mentă: se lasă menta să se macereze în gin 30 min. Se strecoară și zeama se amestecă împreună cu suc și coajă de lămâie, zahăr, gălbenușuri, amidon și 1 praf de sare; se pun la fiert până ce compoziția capătă o consistență cremoasă. Se rade marțipanul și se înglobează în cremă, treptat. Pe un platou se așază un blat și în jurul lui se montează inelul formei de tort; se unge blatul cu puțină cremă (c), apoi se așază alt blat și se continuă procedeul până se epuizează toate ingredientele. Se dă tortul la frigider peste noapte.

3  Se prepară glazura de ciocolată alb: se înmoaie gelatina în apă rece. Se toacă
ciocolata. Se dă în fiert laptele cu sirop de glucoză și frișcă; se adaugă ciocolata și se lasă să se topească. Se bate cu blenderul.

4 Se desprinde inelul din jurul tortului și se unge cu gem. Se acoperă cu glazura de ciocolată albă, răcorită. Se lasă să se usuce puțin. Se decorează cu jumătăți de căpșuni și ciocolată albă rasă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*