Tort Crema Catalana

Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania

Ingrediente pt. 12 felii
Blat
• 200 g făină • sare •3 linguri zahăr • 1 ou
• 1 linguriță coajă de lămâie rasă • miezul de la un baton de vanilie • 100 g unt rece
Crema catalana
• 1 l lapte • 1/2 baton de scorțișoară
• coaja rasă de la o portocală • coaja rasă de la o lămâie • 1 fir de rozmarin • 1 fir de
lămâiță • 200 g zahăr • 8 gălbenușuri • 40 g amidon
Decor
• 150 g zahăr • mure și zmeură

Cu mâinile reci, se frământă rapid un aluat din făină,un praf de sare, zahăr, coajă de lămâie, miez de vanilie, bucățele de unt rece și oul. Se mode­lea­ză o bilă de
aluat și se înfășoară în folie transparentă; se dă la frigider 60 min.
Se încinge cuptorul la 200 ºC. Pe planșeta tapetată cu făină, se întinde o foaie de aluat groasă de 1,5 cm. Cu ajutorul marginii formei de tort (Ø 20 cm) se decupează blatul. Se așază în forma de tort unsă cu unt și se coace la cuptor, cca 15 min. Se scoate și se lasă să se răcească pe un grătar de bucătărie.
Se prepară crema: se dă în fiert laptele cu batonul de scor­țișoară, coaja de lămâie și de portocală, rozmarin și lămâiță; se acoperă vasul cu un capac și se lasă câteva minute, apoi se strecoară. Se amestecă zahărul cu gălbenușurile și amidonul. Se înglobează treptat laptele și se dă în fiert până ce se obține o consistență de cremă. Crema se repartizează pe blat, se nivelează și se lasă să se răcească.
Se pregătește caramelul: se încinge cuptorul la 180 ºC. Se caramelizează zahărul, amestecând și se toarnă pe o tavă tapetată cu hârtie de copt; se lasă să se răcească. Se toacă apoi mărunt, folosind mixerul. Se presară din nou pe hârtie de copt și se lasă să se topească la cuptor, până ce se aglomerează din nou. Se lasă să se răcească.
Se desprinde tortul din formă și se așază pe un platou. Se decorează cu bucăți de caramel și fructe.
Prep.: 55 min. Răcire: 60 min. Coacere: 15 min.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*