Tort Cetatea de ciocoată

Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia

Ingr. pt. 10 felii
Blat: • 100 g unt • 100 g zahăr pudră • 2 ouă • 100 g făină
• 1 lingură cacao • 1 linguriță praf de copt • 2 linguri vișine din compot
Cremă: • 250 ml smântână dulce pentru frișcă 30%
• 1 plic praf întăritor de frișcă • 250 g mascarpone • 1 lingură vișinată • 80 g zahăr pudră
Spumă de ciocolată:
• 2 ouă • 20 g zahăr fin • 125 g cioco­lată amăruie 70%
• 130 ml frișcă 30%
Pentru ornat: • 200 g rulouri de napolitană cu ciocolată
• ornamente de ciocolată

Se bate spumă untul cu za­hăr; se adaugă ouăle și se bate. Se adaugă făina amestecată cu praf de copt și cacao și se omogenizează. Se tapetează fundul unei forme de tort (Ø 22 cm) cu hârtie de copt; marginile se ung cu unt. Se așază înăuntru aluatul și se nivelează.
Se încinge cuptorul la 170 ºC și se coace pandișpanul 25 min. Apoi se scoate din formă și se lasă să se răcească. Se bate smântâna frișcă, împreună cu praful întăritor. Separat se bate mascarpone cu vișinată și zahăr; se înglobează treptat frișca.      Se dă crema la frigider câteva minute.
Suprafața tortului se pla­chează cu vișine și deasupra se așază crema. Se confec­țio­nează apărători pentru mar­ginea tortului din fâșii de aluminiu și tortul se așază din nou
în formă. Se aplică crema și se dă tortul la frigider.
Pentru spuma de ciocolată, se bat albușurile și se înglobează treptat zahărul. Se topește ciocolata la bain-marie și se adaugă 50 ml de frișcă, precum și gălbenușurile; se omogenizează. Se bate restul de frișcă și se amestecă împreună cu albușul bătut și ciocolata. Se dă spuma de ciocolată la frigider cca 2 ore.
Se pune deoparte o cantitate mică de spumă de ciocolată, iar restul se repartizează pe suprafața tortului. Se dă la frigider cca 1 oră.
Se desprinde tortul din formă și se așază pe o farfurie; se îndepărtează folia de aluminiu.  Se unge marginea tortului cu restul de spumă de ciocolată și se încrustează de jur-împrejur rulouri de napolitană. Se așa­ză ornamentele de ciocolată.
Preparare: 90 minute
La frigider: 60 minute

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*