Tort Amarena

Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania

Ingrediente pt. 16 felii
Blat
•2 linguri pesmet pt. formă
•90 g unt moale •150 g
zahăr •1 plic zahăr vanilinat
•3 ouă •375 g iaurt
•2 lingurițe coajă de lămâie rasă
•2 linguri rom
•180 g făină •180 g griș
•1 1/2 linguriță praf de copt
Cremă
•10 g gelatină
•140 g compot de vișine
•300 ml smântână dulce •75 g zahăr
•2 lingurițe suc de lămâie •375 ml frișcă
•5 linguri fulgi de ciocolată

Preparare
1. Se încinge cuptorul la 180° C. Se unge o formă de tort (ø 26 cm) și se pudrează cu pesmet. Se bate untul cu zahăr tos și zahăr vanilinat. Se înglo­bează pe rând ouăle; se adaugă iaurt, coajă de lămâie și rom. Se amestecă făina cu griș și praf de copt și se înglobează. Se așază aluatul în formă și se coace 40 min. Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească; se desprinde din formă și se taie pe 3 niveluri. Blatul inferior se așază pe un platou.
2. Se prepară crema: se înmoaie ge­latina în apă rece. Se scurge com­potul de vișine și se păstrează siropul.  Se amestecă smântâna dulce cu 30 g zahăr și suc de lămâie; se încălzește la foc moale și se dizolvă înăuntru gelatina, amestecând. Se lasă apoi compoziția la frigider 15 min. Vișinele se golesc de sâmburi și se adaugă la sirop. Frișca se bate cu restul de zahăr și se înglobează în compoziția de smântână, răcită.
3. În cre­mă se încorporează vișinele cu tot cu sirop și o treime din această compoziție se așază pe blatul inferior. Se acoperă cu al doilea blat, care se unge cu altă porție de cremă. Se acoperă cu blatul de sus.
4. O parte din crema rămasă se așază în șprițul prevăzut cu forma de stea mare. Tortul se acoperă cu cremă, folosind o paletă sau un cuțit. Se mângâie marginea exterioară a tortului cu dinții unui pieptene. Pe suprafața tortului se șpri­țează linii și rozete. Se ornează cu vișinele puse deo­parte,  eventual sirop de vișine și cio­colata rasă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*