Top 10 alimente de vară

Credit foto: Vasil Vasilev/2012/shutterstock.com
Credit foto: Vasil Vasilev/2012/shutterstock.com

Vara oferă o serie largă de avantaje nutriționale pentru sănătate, tinerețe și frumusețe; iată care sunt alimentele pe care nu ar trebui să le ratăm pe timp de vară! Ele ne ajută să facem față temperaturilor ridicate, aprovizionându-ne în plus cu nutrienți importanți pentru sănătate.

1 Roșii
Protecție solară din interior: roșiile protejează pielea de efec­tele nocive ale radiațiiilor ultra­violete, datorită conținutul înalt de licopen. Când sunt preparate
termic, de exemplu sub formă de sosuri, conținutul de licopen crește. Ele furnizează în plus o cantitate mare de vitamina C, care fortifică sistemul imunitar.
2 Afine
Când stomacul e neliniștit, taninii din afine dau primul ajutor. Acțiunea lor este susținută de colorantul antocian, care are și funcția de a îmbunătăți acuitatea vizuală. Se pare că pot aduce și somnul, grație conținutului de triptofan. În timpul nopții, manganul conținut susține regenerarea pielii.
3 Mazăre
Este o sursă excelentă de vitamina C, de calciu și de vitamina B 1 – astfel, este sti­mulat metabolismul carbo­hidraților și se întărește sistemul nervos. Potasiul reglează ten­siunea arterială, iar mineralul antistress magneziu susține activitatea cardiacă.
4 Pește
Preparat la grătar sau la aburi, peștele slab, cum sunt păstrăvul, șalăul sau codul, trebuie servit la masă cel puțin o dată pe
săptămână. Alături de acizii grași omega 3, peștele conține iod, care protejează tiroida.
5  Lapte bătut
Este băutura ideală de rehidratare și remineralizare pe vreme caniculară. Persoanele active beneficiază de pe urma proteinelor valoroase, care hrănesc mușchii, iar persoanele care prestează activități intelectuale se vor bucura de lecitină și calciu. Pentru un plus de prospețime și vitaminizare, se amestecă împreună cu fructe roșii pasate.
6  Fistic
1-2 mâini de fistic pe zi aduc numeroase avantaje pentru sănătate, deoarece fisticul conține substanțe-balast care creează rapid senzația de sațietate, în condițiile unui aport redus de grăsimi și calorii. În plus, fisticul conține și oligoelementul seleniu, care, împreună cu numeroșii acizi grași nesaturați întărește inima.
7 Caise
Fac minuni pentru frumusețea noastră: acidul silicic întărește părul atacat de soare și fortifică unghiile. Provitamina A asigură o piele frumoasă, servește drept ecran anti-ultraviolete și reduce iritația.
8 Ardei gras
Este un veritabil aliment anti-aging: un amestec de vitamine C, E și betacaroten protejează de minune membranele celulare de atacurile radicalilor liberi. Ardeii grași roșii conțin o cantitate mare de vitamina C și ajută la o mai bună asimilare a fierului din alimentație.
9 Castraveți
În caz de arsură solară, feliile de castraveți ajută la rehidratarea pielii (în condițiile în care castravetele este apă în proporție de 97%). Consumat crud sau în salată, castravetele crocant furnizează organismului potasiu și magneziu, are efect de detoxifiere și ajută la dimi­nuarea efectului de umflare a picioarelor.
10 Ceai verde
Alături de apa minerală și sucurile de fructe îndoite cu apă, ceaiul verde este cea mai sănătoasă opțiune pentru a stinge setea de vară. Conține polifenoli, despre care se spune că protejează țesuturile contra cancerului și reduc rata colesterolului și tensiunea arterială. Flavonoizii au rolul de a reduce efectul de îngroșare a pereților arteriali, care apare uneori odată cu vârsta, iar taninii protejează rinichii și ajută la reglarea problemelor digestive.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*