Terină de ciuperci

Credit foto: F. Provaznik
Credit foto:  F. Provaznik
Credit foto: F. Provaznik

Ingrediente pt. 4 porții
• 600 g ciuperci congelate • 2 linguri unt • 1 ceapă • amestec de mirodenii pentru preparatele cu ciuperci
• 5 felii de pâine • ½ linguriță usturoi pisat • 2 linguri pătrunjel tocat
• 2 albușuri • 1 pâine baghetă • 200 ml lapte • 2 gălbenușuri • 1 ou • sare
• piper alb măcinat • unt pentru uns forma • 3 linguri nuci tocate

Se prepară umplutura de ciuperci: se lasă să se decongeleze ciupercile. Ceapa se toacă și se prăjește într-o tigaie, în 2 linguri de unt topit. Se adaugă ciupercile, se amestecă, se înăbușă și se lasă să se evapore tot lichidul rezultat. Se adaugă apoi mi­rodeniile, sare, piper și se lasă să se răcească. Se decojesc feliile de pâine și se fărâ­mițează miezul într-un castron. Se adaugă usturoi, pătrunjel și ciupercile reci; se amestecă.
Se bat albușurile cu sare și se în­glo­bează în compoziție, a­mes­tecând ușor. Se încinge cuptorul la 180 °C. Bagheta se taie în felii groase de cca 8 mm. Se bat oul și gălbenușurile cu lapte, folosind telul. Se sărează și se piperează. Se înmoaie în această com­poziție feliile de baghetă și se așază imediat într-o formă de cozonac unsă cu unt. În mijloc se așază umplutura de ciuperci, iar deasupra se pune încă un strat de felii de baghetă înmuiate. În final se presară nuci tocate și se acoperă terina cu folie de aluminiu. Se coace cca 50 min. Cu 5-10 minute înainte de terminarea timpului de coacere, se îndepărtează capacul și se lasă să se rumenească terina. Apoi se scoate din cuptor și se lasă să se răcească. Se taie în felii groase.
Preparare: 120 min.
Coacere: 50 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*