Tartă cu spumă de caise

Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia

10 felii / Preparare: 2 ore / La frigider: 2 ore
• 600 g caise • 300 g zahăr fin
• 4 lingurițe gelatină • 5 ouă
• 150 g fistic nesărat
Aluat: • 250 g făină • 60 g zahăr fin
• 125 g unt • 1 praf sare • 1 gălbenuș

Se prepară aluatul: se cerne făina într-un castron și se adaugă zahăr, unt rece tăiat bucățele și sare. Cu vârfu­rile degetelor se amestecă, obținând firimituri de aluat. Se adaugă găl­be­nu­șul și 50 ml apă rece; se înglobează, se înfășoară în folie de aluminiu și se lasă să se odihnească cca 1 oră.
Se întinde o foaie de aluat și se așază într-o formă (Ø 24 cm ). Se acoperă cu hârtie de copt pe care s-au așezat boabe de fasole, pentru îngreunat. Se coace blatul cca 10 min., în cuptorul încins la 180 ºC. Se scoate apoi hârtia de deasupra, cu tot cu boabele. Se mai coace blatul 10 min., ca să se rumenească.
Se pun deoparte 2 caise; restul se golesc de sâmburi și se taie sferturi. Se așază într-o oală și se adaugă 150 ml apă și 150 g zahăr; se lasă să se înăbușe la foc mijlociu 10 min. Se lasă apoi să se răcească și se pasează.
Gelatina se înmoaie 5 min. în 50 ml apă rece. Se încălzește piureul de caise și se dizovă în el gelatina.
Se separă ouăle. Se pun deoparte 2 linguri de zahăr. Se bat spumă gălbenușurile cu restul de zahăr și se înglobează 1/3 din cantitatea de piure de caise, apoi se adaugă la cantitatea mare de piure și
se încălzește la foc foarte moale, amestecând, până ce compoziția se îngroașă. Se toarnă apoi într-un castron de inox, pasând printr-o sită. Castronul se așază într-o baie de apă cu gheață. Se bate
compoziția cu telul, până când se întărește (cca 5 min.).
Se bat albușurile cu restul de zahăr și se înglobează treptat compoziția de caise. Se toarnă compoziția pe blat și se lasă să se întărească la frigider cca 2 ore. Se ornează cu fistic și caise.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*