Tartă cu dovleac

Credit foto: MSPhotographic/2012/shutterstock.com
Credit foto: MSPhotographic/2012/shutterstock.com

Pentru cca 12 felii
Blat
• 250 g făină • 1 lingură zahăr • sare • 125 g unt rece • 1 ou
• 1 1/2 linguri oțet de mere
Umplutură
• 500 g pulpă de dovleac rasă • 50 g unt • praf de cuișoare
• scorțișoară • nucșoară  • 6 linguri miere • 100 ml lapte
• 3 ouă • 50 g zahăr • 4 linguri frișcă • 40 g amidon

1 Pe planșetă se face o gră­măjoară de făină, ameste­cată cu zahărul și sarea; se face o gropiță la mijloc și pe marginile ei se așază bucățele de unt. Se toarnă în gropiță oțet, ou și 50 ml apă caldă. Se trece peste tot lama unui cuțit mare, amestecând ingredientele, până ce iau naștere firimituri. Apoi aluatul se fră­mân­tă cu mâinile, se modelează o bilă și se înfășoară în folie; se lasă la frigider cca 30 min.
2  Se încinge untul și se călește dovleacul; se adaugă scorțișoară, câte un vârf de cuțit nucșoară și cui­șoare măcinate. Se adaugă miere și lapte, se acoperă cu un capac și se înăbușă pe foc 10 min. până se înmoaie compo­ziția. Se lasă să se răcească.
3 Se încinge cuptorul la 200 ºC. Se întinde o foaie de aluat și se așază într-o formă de tartă (Ø 28 cm) unsă. Se ridică marginile și se înțeapă foaia în mai multe locuri cu furculița. Gălbenușurile se înglobează în piureul de dovleac, cu zahăr, frișcă și amidon. Se înglobea­ză albușurile bătute și se așa­ză pe blat. Se coace 35–40 min. Se servește rece, cu înghețată de nuci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*