Tartă cu căpșuni

Credit foto: Daniel Padavona/2012/shutterstock.com
Credit foto: Daniel Padavona/2012/shutterstock.com

Ingrediente pt. 10 felii
Blat
• 200 g făină
• 100 g unt rece
• 1 ou
• 1 lingură zahăr
• sare
• boabe de fasole uscată pentru
îngreunat
Umplutură
• 1 kg căpșuni
• 150 g zahăr
• 2–3 linguri amidon
• 1 lingură suc de lămâie

1 Făina se așază sub formă de grămăjoară pe planșetă. Se face o gropiță la mijloc și se așază înă­untru cuburi de unt, oul, 1 lingură zahăr, 1 praf sare și cca 3 linguri apă. Se amestecă folosind furcu­lița și se înglobează câte puțină făină de pe margini. Se trece peste tot cu lama unui cuțit, apoi aluatul se frământă rapid, cu mâinile reci. Se mode­lează o bilă de aluat și se înfășoară în folie transparentă; se dă la frigider 30 min.
2 Cuptorul se încinge la 175 ºC. Se unge o formă rotundă (Ø 24 cm); se în­tinde o foaie de aluat pe planșeta tapetată cu făină și se îmbracă forma.  Se așază în formă, peste foaie, boabele de fasole pentru îngreunat; se coace blatul cca 25 min. Se scoate din cuptor, se îndepărtează foaia de hârtie, cu tot cu boabele de fasole și se lasă să se răcească blatul.
3 Se pasează jumătate din cantitatea de căp­șuni și se dau în fiert cu 125 ml apă și 150 g zahăr. Se dizolvă amidonul în puțină apă și se adaugă la com­po­ziția de căp­șuni; se dă într-un clocot, amestecând, și se adau­gă suc ce lămâie după gust. Se adaugă 250 g căpșuni tăiate mărunt. Restul de căp­șuni se repartizează pe blat și se toar­nă deasupra je­leul; se dă la frigider cca 3 ore.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*