Tartă cu caise

Credit foto: Elena Elisseeva/2012/shutterstock.com
Credit foto: Elena Elisseeva/2012/shutterstock.com

Ingr. pt. 6 bucăți
Blat
• 100 g făină • 50 g migdale măcinate
• 1 ou • sare • 30 g zahăr • 60 g unt rece
• boabe de fasole uscate pentru îngreunat
Umplutură
• 1 baton de vanilie • 100 ml lapte
• 150 ml frișcă • 3 gălbenușuri
• 30 g zahăr • 6 caise
• 1 plic praf de glazură de gelatină
• 3 linguri fulgi de migdale

1 Se frământă un aluat din făină, migdale, ou, 1 praf de sare, zahăr și cubulețe de unt rece. Se face o bilă de aluat și se înfășoară în folie transparentă; se dă la frigider cca 20 min.
2 Se încinge cuptorul la 220 ºC. Se împarte aluatul în 6 porții, din care se întind foi și se tapetează 6 forme mici (Ø 10 cm) unse. Se înțeapă aluatul în mai multe locuri cu o furculiță și se așază deasupra câte o bucățică de hârtie de copt cu câteva boabe de fasole uscate pentru îngreunat. Se coc blaturile 20 min. Se scot din cuptor și se îndepărtează suporturile de hârtie de copt cu boabe de fasole. Se lasă să se răcească blaturile.
3 Se crestează batonul de vanilie și se scoate afară miezul cu vârful cuțitului. Se pun la fiert ambele, cu lapte și frișcă. Se dau în clocot și se iau de pe foc; se lasă să se răcorească. Separat, se bat gălbenu­șurile cu zahăr și se înglobează laptele cu vanilie. Se toarnă la loc în oală și se lasă să se îngroașe la foc moale, amestecând – nu se lasă însă să fiarbă! Se îndepărtează batonul de vanilie și se lasă crema să se răcească, amestecând din când în când.
4 Se opăresc caisele, se decojesc și se taie jumătăți; se golesc de sâmburi și se crestează sub formă de evantai. Pe blaturile de tartă se așază cremă de vanilie și câte 2 jumătăți de caise. Se prepară glazura de gelatină conform indica­țiilor de pe ambalaj și se toarnă
peste fructe. Se presară migdale.
Preparare: 30 min. La frigider: 20 min. La cuptor: 20 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*