Știucă cehească

Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia

4 porții / Preparare: 2 ore
• 800 g file de știucă • coaja rasă de la 1 lămâie • câteva fire de pătrunjel • ulei de măsline
Piure: • 1 kg cartofi • 100 g unt • 120 ml smântână
• 1 lingură muștar de Dijon
Sos: • 80 ml ulei • 2 morcovi tăiați cuburi • ½ țelină • 1 ceapă (tocată) • 4 căței de usturoi
• 300 ml supă de pește • 500 ml vin alb • 200 ml suc de roșii • 150 ml smântână

Se pregătește sosul: se taie cuburi țelina, usturoiul se toacă. Se călesc în ulei morcovii, țelina, ceapa și usturoiul; se stinge cu vin, suc de roșii și supă. Se fierb cca 40 min. fără capac, până se îngroașă sosul. Se toarnă smântână și se încălzește.
Se sărează și se piperează știuca, apoi se taie în opt. Se presară pe 4 bucăți de coajă de lămâie rasă și restul de pătrunjel; se acoperă cu restul de felii.
Fiecare porție de pește se așază pe câte o bucată de folie transparentă și se picură ulei de măsline; se împachtează și se lasă la frigider 30 min.
Se prepară piureul: se decojesc cartofii, se taie bucăți și se fierb; se zdrobesc apoi cu unt, smântână și muștar. Se sărează după gust.
Se des­pachetează peștele și se fierbe la abur 8 min. la foc mediu.
Se pasează sosul, se adaugă pătrunjel tocat, sare și piper. Se servește cu piure de cartofi și pește.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*