Steaua Crăciunului

Credit foto: F. Provaznik
Credit foto: F. Provaznik

Ingrediente pt. 12 felii
1 cană = 200 ml
Blat:
• 1,5 cană făină • 1 priză praf de copt • 1 linguriță coajă de lămâie rasă
• ½ cană zahăr pudră • 1 plic zahăr vanilinat
• 8 linguri nuci măcinate
• 300 g unt • 1 ou
Umplutură:
• 4 linguri prune uscate • 5 linguri coajă de lămâie confiată
• 4 linguri alune tocate
• 4 linguri fulgi de migdale • 3 linguri zahăr • 2 linguri unt moale • 1 ou
• 1 linguriță mirodenii măcinate (cuișoare, cardamom, scorți­șoară, anason)
Glazură:
• 6 linguri zahăr brun
• 2 linguri coniac • 4 linguri apă
• 150 ml frișcă • 2 ouă
• sare

Se amestecă făina cu praf de copt, coajă de lămâie, zahăr pudră, zahăr vanilinat, nuci, cuburi de unt și ou; se frământă. Se înfășoară în folie și se lasă să se odihnească 2 ore.
Se întinde o foaie de aluat și se îmbracă fundul și pereții unei forme rotunde (resturile se decupează și se pun deoparte). Se înțeapă în mai multe locuri cu furculița iar pereții se întăresc din interior cu mai multe straturi de folie de aluminiu, ca să-și păstreze forma la copt.  Se așază în cuptorul încins la 190–200 °C și se coace 15 min. Se întinde o foaie din resturile de aluat și se decupează figurine de Crăciun, cu forme speciale. Se așază pe o tavă. Spre finalul timpului de coacere se scoate blatul din cuptor și se reduce temperatura la 170 °C; se coc figurinele.
Fructele uscate se toacă; se amestecă împreună cu nucile tocate, migdale, zahăr, unt, ou bătut și mirodenii; se lasă să se odihnească cca 15 min. Se dă în fiert zahărul cu apă și coniac și se reduce volumul la jumătate. Se îndepărtează folia de aluminiu; se umple forma cu fructe și se coace 15 min. în cuptorul încălzit la 130 °C .
Se încălzește frișca, împreună cu ou și sare. Se bate pe foc până își reduce volumul. Se toarnă această glazură pe prăjitură, se reduce tempera­tura din cuptor la 120 °C și se mai coace 70 min. Se lasă să se răcească și se decorează cu motive de Crăciun.

Preparare: 3 ore

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*