Sparanghel cu 3 sosuri

Credit foto: HLPhoto/2012/shutterstock.com
Credit foto: HLPhoto/2012/shutterstock.com

Ingrediente pt. 4 porții
• 2,5 kg sparanghel alb
• 170 g unt • 2 ½ linguri zahăr
• 300 g mazăre congelată
• 2 cepe franțuzești • 200 ml supă • 1 lingură mentă tocată
• 150 ml smântână • 1 mango
• 30 g ghimbir • 2 lingurițe ulei
• coaja rasă de la o limettă
• 2 linguri suc de limette
• 1 ardei iute roșu • 1 lingură
pătrunjel tocat • 20 g hribi uscați
• 5 gălbenușuri
• 1 linguriță suc de lămâie  • sare, piper • 1 ceapă verde

1 Se decojește sparanghelul și se taie capetele. Se fierb tijele 20 min. în 2 l apă cu sare,
30 g unt, 2 linguri zahăr.
2 Sos de mentă și mazăre: Se opărește mazărea și se lasă să se scurgă. Se toacă ceapa și se călește în 20 g unt; se presară restul de zahăr. Se adaugă mazărea și supa și se acoperă; se înăbușă 6-8 min. Se adaugă menta și se pasează. Se adaugă smântână, sare și piper.
3 Salsa picantă de mango: Se decojește fructul de mango, se desprind felii de pulpă de pe sâmbure și se taie cuburi. Se decojește ghimbirul, se toacă și se călește în ulei; se adaugă mango și se călește puțin. Se înglobează coaja și sucul de limettă. Se pasează și se adaugă ardei iute și pătrunjel tocate, precum și sare și piper.
4 Sos de ciuperci: Ciupercile se lasă să se înmoaie 20 min. în 150 ml apă și se storc. Zeama se trece printr-o sită tapetată cu hârtie-prosop. Se bat la bain-marie gălbenușurile cu sare, piper, suc de lămâie și zeamă. Se înglobează treptat 120 g unt rece, tăiat cuburi. Se sărează și se piperează; se garni­­sește cu ceapă verde și ciuperci.
5 Se lasă să se scurgă sparanghelul. Sosul de mentă se încălzește puțin, restul sosurilor se servesc reci, cu felii de șuncă uscată.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*