Slăbim chinezește

Credit foto: anankkml/Fotolia
Credit foto: anankkml/Fotolia
Credit foto: anankkml/Fotolia

Medicina tradițională chineză (MTC) este de acord cu medicina occidentală asupra potențialului periculos al obezității, dar nu o tratează ca pe o boală  în sine. În concepția chinezească, obezitatea este numai un simptom, un semn care indică o problemă func­țională de digestie și absorbție a nutrienților. Dacă organismul nu digeră și nu transportă eficient sub­stanțele nutritive, excesele se depun. Indiferent cât de mult ar mânca o astfel de persoană, nu va fi propriu-zis satisfăcută, se va simți obosită, greoaie și îi va fi practic mereu foame, având deci tendința de a mânca în continuare, împovărând corpul cu și mai multe toxine și agravând problemele. Aceste deficiențe funcțio­nale sunt puse pe seama unui deficit de energie în splină. Netratat, acesta va ajunge să perturbe funcționarea întregului organism.
Deficitul energetic
De ce apare acest deficit energetic la nivelul splinei? Medicina tradițională chineză menționează mai multe cauze. Există și o componentă genetică, dar și cauze care țin de opțiunile nutriționale ale fiecăruia: mâncatul în grabă, gustările numeroase și nesatisfăcătoare, consumul excesiv de alimente prea grase, prea dulci, prea reci sau de excesul de apă sau bere rece. Foarte incriminat este și mâncatul la ore târzii: conform medicinei tradiționale chineze, digestia ajunge la un nivel maxim între orele 7 și 11 dimineața – acesta este momentul să consumăm alimentele cele mai multe și cele mai grele (și nu seara, așa cum obișnuiesc din păcate occidentalii!).
Pentru splină sunt considerate foarte nocive lipsa de somn, lipsa de mișcare, excesul de muncă și mai ales de griji, toate acestea fiind posibile surse de obezitate.
Semne ale deficitului
energetic al splinei
În afară de excesul ponderal, ca urmare a deficitului energetic în splină mai pot apărea: balonare, reflux gastric, pofte năprasnice și excesive de dulce, senzația continuă de oboseală, de lipsă de energie, colite, alergii, intoleranțe alimentare diverse, piele uscată, tulburări menstruale, ajungându-se până la pal­pitații, amețeală și anxietate.
În medicina tradiținală chineză, gustul dulce este asociat cu splina și stomacul. Corpul resimte nevoia de dulce dacă nu primește suficientă energie din mâncare ingerată, dar nici consumul de zahăr ca atare nu îi face bine; invers, când splina și stomacul sunt reechilibrate nu mai apar poftele de zahăr.

Alte cauze
Din motive de slăbiciune digestivă, dar și din alte cauze, corpul acumulează ceea ce medicina tradițională chineză numește flegmă și umezeală: aceasta se traduce prin senzație de greutate în corp, de cap încleiat, de lipsă de energie, de putere, de chef. Flegma se produce în stomac, dar stagnarea ei afectează funcționarea altor organe, mai ales a rinichilor, a organelor reproducătoare și plămânilor. Flegma se depozitează la nivelul plămânilor, determinând probleme respiratorii. Stagnarea fleg­mei se însoțește de multe ori și cu pofta de alimente grase, ceea ce, desigur, agravează problemele. Pe plan psihic pot apărea anxietatea, neliniștea, lipsa controlului asupra emoțiilor.
Semnele caracteristice ale stagnării flegmei sunt tusea productivă și senzația de greață.

Ce propune MTC
Nu vă mai gândiți la număratul caloriilor și operații, aici abordarea este cu totul alta. Caracteristica ei de bază este însă personalizarea: niciun specialist nu vă poate recomanda vreo soluție dacă nu vă examinează direct (sunt importante aspectul limbii și pulsul). În TCM
nu există tratamente generice. Specia­listul caută să afle tulburarea func­țională care a dus la simptomul obe­zității și se adresează acestei cauze (de multe ori, eliminarea în bloc a alimentelor dulci și grase pur și simplu nu este eficientă). De obicei se furnizează o listă de alimente care ar trebui favorizate și una de alimente care ar trebui evitate. Metoda ar trebui însoțită de folosirea unor remedii erboristice și de acupunctură. Există însă principii nutriționale care pot fi urmate de oricine pentru a-și menține un nivel ponderal… ponderat!

Principii generale
Pentru a menține un nivel bun al greutății ar trebui să evităm lichidele reci: lichidele calde sau la temperatura camerei băute regulat și în cantități moderate pe tot parcursul zilei „ung“ practic întreg edificiul energetic al organismului, fluidizând inclusiv procesul digestiv. Din punctul de vedere al medicinei tradiționale chineze, ten­dința din ce în ce mai modernă de a bea cantități nemăsurate de apă rece nu este decât o piedică în calea digestiei și slăbitului. Mai bine este să ne observăm cu atenție corpul timp de mai multe zile, pentru a afla de câte lichide are nevoie cu adevărat. Pentru unii e mai simplu; trebuie să bea doar când le este sete. Însă dacă vă numărați printre acele persoane care nu au aproape niciodată senzația de sete, ob­servați mai bine de câte ori vă duceți la toaletă. Dacă mer­geți de mai mult de 12 ori, înseamnă că beți prea multe lichide.
Dacă aveți deja probleme de greutate, mai bine evitați cr­u­ditățile. Alimentele crude sunt considerate „reci“ în medicina chineză și nu ajută deloc în caz de digestie deficitară, spre deosebire de alimentele calde. Dacă aveți o digestie puternică, cruditățile vor fi și ele o sursă de putere. Deci, contrar punctului comun de vedere, salatele îi îngrașă tocmai pe cei grași, care speră să slăbească mâncând salată! Pentru a beneficia de vitaminele și fibrele din legume este mai bine să le preparăm puțin, să le încălzim: fie la aburi, fie prăjite rapid într-o baie de ulei încins.
Există însă alimente care trebuie pur și simplu evitate. Deși occidentalii spun despre cafea, cacao și ciocolată că sporesc rata metabolismului, după medicina chineză ele contribuie masiv la stagnarea flegmei, deci ar trebui evitate de persoanele cu probleme de greutate.
Ca mai toate sistemele tradiționale, și medicina tradițională chineză cultivă mo­derația. Astfel, indiferent ce și când mâncăm, ar trebui să ne oprim întotdeauna înainte de a ne simți complet plini. Ideal este să ne oprim atunci când suntem 80% plini, iar acest lucru îl putem observa dacă suntem puțin atenți la semnalele pe care ni le transmite propriul corp.
Dacă toate sistemele de slăbit occidentale pun accent pe rolul exercițiului fizic, nici medicina tradițională chineză nu face ex­cepție. Sunt recomandate mai ales exer­cițiile energetice de qiqong și taiji, iar un principiu de bază spune să exersarea continuă, dar de intensitate moderată ajută la slăbit mai mult decât eforturile fizice epuizante. Explicația este simplă: organismul obez este slăbit, efortul fizic în exces, peste puteri, nu face decât să îl epuizeze, să îl secătuiască, iar el va tinde mai mult… să se îngrașe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*