Sărmăluțe în foi de viță

Credit foto: F. Provaznik
Credit foto: F. Provaznik

Ingrediente pt. 4 porții
• 130 g orez cu bob rotund
• 20 foi de viță din saramură
• 100 ml ulei de măsline
• 1 ceapă tocată
• 2 fire mărar
• 1 fir ceapă verde tocată
• 1/2 lingură mentă tocată
•sare, piper
• 180 ml apă

Se spală orezul, se lasă să se scurgă într-o strecurătoare. Se spală frunzele de viță de saramură și se lasă să se înmoaie în apă caldă cca 40 min.
Se încing într-o crăticioară 70 ml ulei și se adaugă ceapa tocată; se lasă să fiarbă la foc moale cca 5 min. Apoi se lasă să se răcească.
Se adaugă în cratiță orezul, mărarul tocat, ceapa verde și menta; se sărează, se piperează și se amestecă bine.
Se scot frunzele  de viță din apă, se șterg și se așază pe planșetă, cu partea lucioasă în  jos. În mijlocul fiecărei foi de viță se așază cca 2 linguri de amestec de orez și se pliază marginile. Se rulează sarmalele.
Cu restul de frunze se tapetează fundul oalei, se așază sărmăluțele, se toarnă puțin ulei și se acoperă cu apă. Se lasă să fiarbă la foc moale, cca 35-40 min. Se stropesc cu suc de lămâie. Sărmăluțele se servesc calde sau reci, ca aperitiv sau gustare.
Preparare: 60 min.
La foc: 20 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*