Sarmale Gulliver

Credit foto: F. Provaznik
Credit foto: F. Provaznik

Ingrediente pt. 4 porții
• 1 căpățână de varză albă • sare • 600 g carne de porc tocată • 1 ceapă
• 3 linguri pesmet
• 3 linguri pătrunjel tocat
• 2 linguri muștar iute • 1 ou
• 2 linguri rondele de ceapă verde • 3 căței de usturoi
• piper măcinat
• unt pentru uns forma

Se curăță varza și se fierbe cca 6 min. în apă clocotită cu sare. Se trece prin jet de apă rece și se lasă să se scurgă. Se desfac foile și se lasă să se usuce pe un prosop de bucătărie. Se netezesc apoi cotoarele, even­tual se presează puțin cu in­stru­mentul de bătut șnițe­le.
Într-un castron se amestecă carnea tocată cu oul, pesmet, muștar, usturoi tocat și restul de ingrediente. Se amestecă foarte bine, până se obține o pastă omogenă; se lasă să se odihnească puțin. Se tapetează forma de sufleu cu hârtie de copt și se unge cu unt.
În castron se repartizează frunzele mari de varză astfel încât frunzele să se suprapună parțial și să atârne dincolo de marginea castronului. Se așază peste foi jumătate din cantitatea de carne; deasupra se repartizează restul de foi de varză; se acoperă cu restul de compoziție de carne și se pliază foile de varză spre interior.
Forma de sufleu se așază într-o oală cu apă (până la jumătate). Se așază în cuptor și se coace; apoi se scoate și se lasă să se odihnească 5–10 min., apoi se taie felii.
Preparare: 2 ore 30 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*