Ravioli de casă

Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia

Ingrediente pt. 4 porții
Sos
• 2 cepe • 6 căței de usturoi  • 3 linguri ulei de măsline
• 4 fire cimbru • 1 morcov • 400 g roșii uscate con­servate în ulei • sare, piper
Umplutură
• 1 ceapă • 1 lingură ulei • 400 g carne de porc tocată
• 4 linguri spanac decongelat • 1 ou • pătrunjel verde
Aluat
• 200 g făină • 2 ouă • sare

Pentru sos, se călesc în ulei încins ceapa și usturoiul tocate, 4 min. Se adaugă cimbru tocat și morcov ras și se mai călesc 3 min. Se adaugă în final roșiile cu tot cu zeama lor și 250 ml apă; se sărează și se piperează după gust. Se acoperă cu un capac și se lasă să se înăbușe la foc moale, timp de cca 20 min., ames-tecând.
Pentru umplutură, ceapa to­cată se călește în ulei, cca
2 min. Se adaugă carnea și se pră­jește până devine sfărâmi­cioasă; se ia apoi tigaia de pe foc și se adaugă în amestec spanacul și oul, sare și piper. Se lasă să se răcească.
Se prepară aluatul: se cerne făina pe planșetă împreună cu sarea; în mijlocul gră­mă­joarei se face o gropiță și se așază ouăle, bătute cu fur­cu­lița. Se amestecă, apoi se frământă aluatul cu mâinile. Se modelează o bilă, care se aplatizează și se întinde o foaie; se pliază în două și se întoarce la 90 de grade. Se întinde, se pliază și se întoarce din nou la 90 de grade, men­ținând aceeași di­recție. Procesul se repetă timp de 8 min. Se înfășoară apoi aluatul în folie trans­parentă și se lasă la frigider cel puțin 15 min.
Se întinde o foaie de aluat cu sucitorul, dinspre mijloc spre margini, cât se poate de subțire (se folosește eventual o presă specială pentru paste, în loc de sucitor). Se așază foaia pe un prosop textil și se lasă să se usuce 1 oră, atâr­nând parțial dincolo de marginea mesei. Între timp, se în­toarce de câteva ori, ca să se usuce uniform. Foaia trebuie să ră­mâ­nă totuși moale; se taie apoi pătrate de cca 6 cm, cu rotița specială pentru aluat. Jumătate din aria unui pătrat se acoperă cu frunze de pă­trunjel, apoi cu um­plu­tură de carne, aplicată cu lingurița și din nou cu pătrunjel. Se pliază ravioli și se lipesc marginile, presându-se bine.
Într-o oală mare, se pun la fiert 3 l de apă, cu 1 linguriță de sare. Se lasă să dea în clocot și se așază înăuntru ravioli pregătiți; se lasă să fiarbă timp de 4 min., până ce se ridică la su­prafață. Se scurg apoi și se așază în sosul cald. Se servesc imediat.
Preparare: 2 ore și 30 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*