Rață pe varză, la cuptor

Credit foto: Iulian Iacob, Sorin Iacob
Credit foto: Radu Parfenie

Pentru 8 porții: Se spală  1 rață cu apă rece și se șterge bine cu un prosop de hârtie. Se unge cu ulei de măsline și se freacă cu  sare de mare grunjoasă și piper negru atât la interior, cât și la exterior. Se pune rața într-un vas și se bagă la cuptor la 180 ºC. După 30 min., se scurge grăsimea care s-a strâns în vas într-o crăticioară și se repetă acest lucru peste încă 30 min. Între timp, se toacă mărunt
1 varză murată și se clătește într-un vas cu apă rece o dată sau de două ori, în funcție de cât de sărată a fost varza.
Se stoarce foarte bine de apă și se pune la călit într-o cratiță pe foc mediu, cu un pic de  ulei de măsline, aproximativ
20-30 min. După ce rața a stat la cuptor 1 oră, se scoate și în același vas se întinde varza călită și deasupra se așază rața. Se mai adaugă 2-3 frunze de dafin, boabe de piper negru, cimbru și cu lingura se presară uniform jumătate din grăsimea lichidă colectată anterior. Se pun pe varză câteva felii de roșie tăiate subțiri și se bagă la cuptor, tot la 180 ºC, până când rața va avea culoarea roșcat-maronie. Se servește cu garnitură de mămăliguță.
Sfat: cu cât varza a fost mai bine stoarsă, cu atât va fi mai uscată sau rumenită. Dacă rața este de casă, nu se va strânge foarte multă grăsime și atunci o puteți adăuga toată.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*