Pui cu 5 mirodenii

Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia

Ingrediente pt. 4 porții
Pentru pui:
• 1 pui (cca 1,5 kg) • sare, piper
• 1 linguriță de amestec chinezesc de 5 mirodenii (piper alb, piper negru, scorțișoară, rozmarin, chimen)
• 2 lingurițe de miere
• 2 lingurițe ulei de floarea-soarelui • 4 căței de usturoi tocați
• o bucățică de ghimbir de
cca 4 cm (tocat mărunt)
• 250 ml supă de pui •125 ml vin roșu sec • 100 ml sos de soia
• 4 fire de ceapă verde tocate
• 2 ardei iuți tocați
Pentru piure:
• 1,5 kg cartofi dulci decojiți •50 g unt • 1 bucată ghimbir decojit și ras • 2 lingurițe ulei de măsline •1 mână pătrunjel sau coriandru verde, tocat
Pentru garnitura de mazăre:
• 1 linguriță ulei de floarea-soarelui •1 ardei iute (curățat de semințe și tocat) • 300 g mazăre mange-tout sau fasole verde

Se încinge cuptorul la 170 ºC. Se spală puiul, se șterge, se să­rează, se piperează, se pune în tavă. Se presară mirodeniile; se unge puiul cu miere.
Se încinge într-o cratiță uleiul de floarea-soarelui și se prăjesc usturoiul și ghimbirul la foc moale; se toarnă supă, vin și sos de soia; se lasă să fiarbă la foc moa­le cca 10 min. Se toarnă a­cest amestec peste pui și se aco­peră cu folie de aluminiu. Se fixează bine în tavă și se coace cca 1 oră la cuptor. Se îndepărtează folia de aluminiu și se re­glează temperatura cuptorului la 220 ºC. Se mai coace puiul
20 min.
Pentru piureul de cartofi, se taie cuburi cartofii dulci și se fierb al dente. Se încinge untul și se prăjește ghimbirul 2 min. Se scurg cartofii, se sărează, se pi­perează și se pasează cu ulei de măsline și untul cu ghimbir. Se adaugă în final coriandrul și se amestecă.
Pentru garnitura verde, se încinge uleiul de floarea-soarelui și se călește ardeiul. Se adaugă mazărea mange-tout sau fasolea verde, se sărează și se călesc 2 min. Cu această compoziție se garnisește puiul și se presară ceapă verde; se servește cu piure de cartofi.
Preparare: 115 minute

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*