Portofele cu carne

Credit foto: F. Provaznik
Credit foto: F. Provaznik

Ingrediente pt. 20 bucăți
Umplutură
• 3 cepe verzi • 1 fir de praz • 2 linguri ulei • 2 roșii decojite • 1 ardei gras • 2 linguri ketchup
• 100 g șuncă • 4 linguri cașcaval ras
Aluat
• 20 g drojdie • 500 g făină • 1 linguriță zahăr • 250 ml lapte călduț • 2 gălbenușuri
• 100 ml ulei • 1 praf sare

Se taie rondele ceapa verde și prazul și se prăjesc în ulei; se adaugă roșiile tăiate cuburi, ardeiul gras tocat și se lasă să fiarbă la foc moale fără capac, amestecând, până ce se evaporă aproape tot lichidul. În final se înglobează ketchupul și șunca tocată; se lasă să se răcească.
Se zdrobește cubul de drojdie și se dizolvă în 100 ml lapte călduț, cu 1 linguriță făină și zahăr; se acoperă cu un prosop și se lasă să crească. Într-un castron se bat gălbenu­șurile; se adaugă făină și sare, restul de lapte, jumătate din cantitatea de ulei și maiaua. Se frământă aluatul și se lasă să crească la căldură 40 min.
Se întinde o foaie de aluat groasă de 2 cm; se decupează pătrate de  5×5 cm; fiecare pătrat se umple cu carne și se presară cașcaval; se împachetează și se netezesc pachetele; se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu partea pliată în jos. Se lasă să crească la căldură 15 min., apoi se ung cu restul de ulei. Se coc 5 min. în cuptorul încins la 200 °C; apoi se reduce focul la 180 °C și se mai coc 30-35 min. până se rumenesc. Se scot, se lasă să se răcească și abia apoi se servesc.
Preparare: 2 ore și 15 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*