Plăcintă orientală cu mere

Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania
Credit foto: Burda Romania

bulina_SB

12 bucăți/Prep.: 35 min.
Coacere: 30-35 min.
• 140 g margarină
• 250 g foi de plăcintă refrigerate (10 foi, de câte 30×31 cm)
• 50 g pesmet • 75 g zahăr • ½ linguriță scorțișoară măcinată •
2 vârfuri de cuțit cardamom măcinat
• 2 vârfuri de cuțit cuișoare măcinate • 100 g miez de nucă • 25 g fistic măcinat
• 750 g mere acrișoare • 3 linguri suc de lămâie • 1 lingură miere fluidă

Se topește untul. Forma se unge cu grăsime. Se așază o foaie de plăcintă, astfel încât să atârne peste margini; se unge cu margarină topită. Se așază în formă alte patru foi de aluat și fiecare foaie se unge cu margarină.
Se amestecă pesmetul cu zahărul, scorțișoara, cardamomul și cuișoarele; se adaugă nuca tocată puțin și fisticul. 1/2 din acest amestec se presară uniform pe aluatul din tavă.
Merele se curăță de coajă, se taie în sferturi, se scot sâmburii și apoi pulpa se taie felii groase de cca 0,5 cm. Se stropesc cu suc de lămâie și se amestecă cu mierea. Cuptorul se încinge la 190 °C.
Merele se așază în formă și deasupra se toarnă, generos, margarină topită. Se acoperă cu restul de amestec cu zahăr și nuci.
Se unge cu margarină o foaie de aluat și se așază peste mere, cu margarina în jos. Apoi se unge cu margarină și deasupra. Se acoperă cu alte 4 foi de aluat și fiecare se unge cu unt. Marginile se drapează frumos. Foaia de deasupra se unge cu margarină.
Se coace plăcinta la mijlocul cuptorului 30-35 min., până devine crocantă și rumenă.
Se servește de preferință ușor călduță, direct din formă.
Înainte de servire se pudrează cu zahăr.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*