Plăcintă cu smochine

Credit foto: F. Provaznik
Credit foto: F. Provaznik

Ingrediente pt. 14 bucăți
1 cană =200 ml
Aluat: • 2 căni făină • 1 priză praf de copt • ½ cană zahăr pudră • 150 g unt • 1 plic zahăr vanilinat • 1 linguriță coajă de lămâie rasă
Umplutură: •2 căni fructe uscate tăiate cuburi (curmale, smochine, vișine, stafide)
• 3 linguri zahăr • 3 linguri unt • 1 lingură rom • 2 albușuri
• 1 praf de sare • zahăr pudră

Se tapetează o tavă cu hârtie de copt. Se cerne făina și se amestecă pe planșetă cu praf de copt, zahăr pudră și zahăr vanilinat. Se face o gropiță la mijloc și se așază cuburi de unt, ouă și coajă de lămâie. Se frământă aluatul și se întinde direct în tavă; se înțeapă din loc în loc cu furculița. Se coace cca 15 min. în cuptorul încins la 190 °C.
Se taie mărunt fructele us­cate și se amestecă împreună cu zahăr, unt, rom și albu­șurile bătute; se lasă să stea puțin pentru a se pătrunde.
Se repartizează apoi pe blatul rece, se așază din nou la cuptor și se coace 30 min. în cuptorul încins la 120 °C.
Al doilea albuș se bate cu un praf de sare. Se repartizează pe blat într-un strat subțire.
Se dă prăjitura la cuptor și se mai coace timp de cca 10 min. în cuptorul încins la 160 °C.
Se lasă apoi să se răcească și se pudrează cu zahăr.
Preparare: 70 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*