Plăcintă cu mere

Credit foto: F. Provaznik
Credit foto: F. Provaznik

Ingrediente pt. 8 felii
Blat
• 300 g făină • 1 praf de sare • 175 g unt • 3 linguri apă rece
• 2 linguri lapte pentru uns
Umplutură:
• 4–5 mere • 2 linguri suc de lămâie
• ½ lingură mălai • 100 g zahăr fin
• 1 linguriță unt

Se încinge cuptorul la 220 ºC. Într-un castron se amestecă făina cu sare și unt, apoi se toarnă treptat apa și se amestecă aluatul, folosind furculița. Se frământă, apoi, cu mâinile trecute prin făină, se modelează o bilă de aluat.
Se decojesc merele, se curăță de cotoare și se taie cuburi pulpa. Se amestecă într-un castron cu suc de lămâie, mălai și zahăr. Se ta­­petează planșeta cu făină și se împarte aluatul în 2 părți inegale.
Din partea mai mare de aluat se întinde o foaie ovală, de 3 mm grosime. Se întinde în formă și se ridică o margine înaltă. Se așază pe blat merele. Deasupra se re­par­tizează cuburi de unt. Din restul de aluat se întinde o foaie mai mare decât forma. Se decupează din mijloc forme mici decorative, apoi foaia se așază pe compoziția de mere. Se lipesc mar­ginile și se ung cu lapte. Se coace prăjitura la cuptor cca 5 min. Apoi se reduce temperatura din cuptor la 170 ºC și se mai coace plăcinta 35–40 min. până se rumenește.

Preparare: 2 ore

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*