Pâine cu secară

Credit foto: Elena Schweitzer/2012/shutterstock.com
Credit foto: Elena Schweitzer/2012/shutterstock.com

Ingrediente pt. 1 pâine (20 felii)
• 1 kg făină de secară • 300 g făină de grâu
• 50 g drojdie proaspătă • 1 lingură sare
• 1/2 linguriță chimen
• 1/2 linguriță fenicul • 1/2 linguriță anason
• 1/2 linguriță coriandru măcinat

1 Într-un castron mare se amestecă făina de secară cu făina de grâu; se adaugă drojdia zdrobită, sare, condimente și 625 ml apă călduță. Se frământă energic și se netezește suprafața. Se acoperă și se lasă să crească la căldură cca 60 min.
2 Când aluatul și-a dublat volumul, se mai frământă puțin pe planșetă și se formează pâinea; se mai lasă să crească cca 30 min. Se încinge cuptorul la 250 ºC. Pâinea se așază pe o tavă clătită cu apă rece și tapetată cu hârtie de copt.
3 Se unge pâinea cu apă călduță, cu pensula; se coace 60–90 min. Când pâinea începe să se rumenească, se reduce temperatura din cuptor la 180 ºC. Pe parcursul ultimelor 15 min. de coacere, cuptorul se stinge. Dacă pâinea are o crustă prea tare, se unge cu puțină apă imediat ce este scoasă din cuptor.

Preparare: cca 15 min. Dospit: 90 min.
Coacere: cca 60 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*