Orez imperial cu mere caramelizate

Credit foto: Jakob Hausmann
Credit foto: Jakob Hausmann

Maestrul bucătar Jakob Hausmann, patronul restaurantului „Mica Elveție – St. Moritz“ din București ne propune un desert… regesc, pe gustul celor mari și mici
www.micaelvetie.ro

Ingrediente pt. 4 porții
Pentru orez:
• 200 ml lapte • 1 baton de vanilie • 50 g orez cu bob rotund
• 1 priză sare • 50 g zahăr
Pentru cremă:
• 2 gălbenuşuri • 1 lingură lapte • 60 g zahăr  • 4 foi gelatină
• 400 ml frișcă
Pentru mere:
• 50 g zahăr • 4 mere • 10 ml suc de lămâie
• 80 ml suc de mere • 20 g miere • 100 g unt

1 Laptele cu batonul de vanilie se dă în clocot, se taie batonul de vanilie de-a lungul, se scoate miezul şi se adaugă în lapte. Se adaugă orezul, sarea şi zahărul, amestecând continuu, apoi se lasă să fiarbă în continuare până se înmoaie orezul (cca 15 minute). Se acoperă cu folie transparentă şi se lasă să se răcească.
2 Pentru cremă, se încălzeşte într-un castron laptele cu gălbenuşurile şi zahărul; nu se fierbe, ci se ia de pe foc imediat ce este fierbinte. Se adaugă gelatina înmuiată în prealabil în apă rece, se lasă să se răcească puţin, apoi se adaugă cu grijă orezul răcit, urmat de frișca bătută.
3 Se tapetează cu folie trans­parentă o casoletă de aluminiu, se toarnă masa de orez, apoi se dă la frigider 6 ore. Se scoate, se ţine forma în apă fierbinte, apoi se taie orezul felii.
4 Se curăță merele și se taie cubulețe, apoi se stropesc cu suc de lămâie. Într-o tigaie se pune puțin unt și zahăr, se caramelizează, apoi se a­dau­gă cubulețele de mere. Se stinge cu puțin suc de mere, se adaugă mierea și se ames­tecă la foc mic.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*