O masă bună, o prestație bună la job

Credit foto: Yellowj/2012/shutterstock.com
Credit foto: Yellowj/2012/shutterstock.com

O alimentație echilibrată este cea mai bună premisă pentru a avea o zi plăcută și rodnică

Cea mai mare parte a timpului ne-o petrecem la locul de muncă: toată lumea știe și simte asta, cu sau fără statistici. De aceea, modul în care ne hrănim la locul e muncă este decisiv pentru aspectul nostru general, pentru sănătatea noastră, dar și pentru capacitatea noastră de muncă și, în cele din urmă, pentru per­for­manțele profesionale și bunăstarea noastră. Este greu să ne imaginăm cum depinde viața noastră de sandvișul pe care-l împachetăm dimineața cu mai multă sau mai puțină grijă, dar adevărul este că, de multe ori, el ne poate fi cel mai bun coleg.

Pauza de prânz
Oricine va spune că ziua trebuie să înceapă cu un mic dejun luat acasă; uneori nu avem timp de asta, dar nici nu este recomandabil să-l înlocuim cu merdenele cumpărate de la vreo patiserie de pe drum, care ar putea să ne îngreuneze tare mult digestia, deci și performanța în primele ore ale zilei. Mai bine luăm un iaurt și biscuiți de cereale sau, de la un centru de catering, o salată cu carne slabă (fiartă, nu prăjită), iaurt sau brânzeturi. O budincă de paste sau un preparat ușor cu orez sunt variante la fel de bune. Dacă nu găsim în cale decât fast-food, ar fi bine să ocolim hamburgerii și produsele din carne tocată, despre care nu știm exact ce conțin și să alegem în schimb o șaorma fără maioneză, cu multe legume și puțină carne.

Gustări pe parcurs
Cel mai sănătos este să ținem alături de noi, pe birou, o farfurie cu fructe. Cere ceva mai multă preocupare decât să ascundem în sertar o ciocolată, dar merită! Nu ar trebui să lipsească o banană, ce vă aprovizionează cu energie, dar și cu senzația de bună-dispoziție, un măr și o portocală sau un grepfrut. Puteți adăuga stafide și caise uscate, care hrănesc în special creierul. În perioadele de stres, ar fi bine să aveți la dispoziție undeva și o punguță de semințe de floarea-soarelui sau de dovleac, furnizori importanți de magneziu. Nu luați cantități mari, ca să nu ronțăiți în neștire. Când vă atacă somnul sau plictiseala, o salată de crudități cu iaurt sau brânză de vaci este ideală.

Nu uitați de hidratare!
De multe ori ne simțim adormiți, fără chef și mintea parcă nu mai funcționează: de vină poate fi deshidratarea! Când lucrăm intens, se poate întâmpla să uităm să bem apă, iar efectul de deshidratare este potențat și de consumul de cafea – de care nu prea uităm, totuși… Ca o regulă de bază, sticla cu apă ar trebui să fie mereu alături de noi, ca să ne servim în medie cu un pahar cu apă pe oră. Dacă iubim cafeaua și ea ne iubește și ne ajută, ar trebui să preferăm o ceșcuță de espresso după prânz și nu să sorbim din căni întregi de cafea-filtru, pe parcursul zilei. Vom avea parte de mai multă savoare, de mai multă performanță și de o digestie mai bună.

Business lunch
Un prânz de afaceri se întâmplă mereu cu un scop precis și este mereu legat de bunul mers al carierei profesionale. Urmând câteva reguli de bază, succesul este asigurat.
În primul rând, vino la timp! Peste 65% dintre persoane întârzie la întâniri, ceea ce este în detrimentul lor, deoarece fac impresie proastă. Mai bine pleci mai devreme de la birou – dacă ajungi mai devreme, stai, respiră, odihnește-te și  gândește-te la ce ai de făcut și de zis. Efectul întârzierii tale va fi greu de șters de orice scuză. Închide-ți telefonul înainte să intri în restaurant. Trebuie să acorzi celor de față atenția ta totală, pentru a demonstra că acorzi importanța cuvenită întâlnirii respective. La o întâlnire de afaceri, o femeie trebuie să se ridice și să strângă mâna bărbatului-interlocutor. Dar dacă este invitată numai în calitate de soție, la întâlnirea de afaceri a soțului, numai el trebuie să se ridice. Întinde mâna și oferă o strângere de mână fermă. Câteo­dată, oamenii cărora nu le place să strângă mâna nu îți vor întinde la rândul lor mâna. Dacă nu o fac, aceasta nu este din vina ta, este vorba în general de alegerea lor personală. Și nu încerca să zici ceva amuzant sau ironic în legătură cu acest lucru.În afară de clasicele prânzuri sau dineuri de afaceri, specialiștii recomandă și invitația la micul dejun, care este considerat unul dintre cele mai plăcute instrumente de apropiere. Pentru un prânz de afaceri, ora se stabilește de comun acord, între 12.30-14.30 sau chiar ora 15.00. Invitația trebuie lansată cu o săptămână în avans, pentru a lăsa timp pentru rezervare și adaptarea agendei partenerilor. Este bine ca partenerului de afaceri să i se ofere posibilitatea de a alege între mai multe restaurante. Variantele propuse trebuie să țină cont de preferințele sau interdic­țiile culinare ale invitatului, dacă sunt cunoscute. Este bine să cunoști fiecare dintre restaurantele propuse, pentru a nu avea surprize neplăcute. Cea mai sigură variantă este să alegi un restaurant
cu bucătărie internațională, astfel încât partenerul să poată alege dintr-o varietate de meniuri, un local cu locuri suficiente de parcare, ușor de găsit. Nota de plată va fi preluată obligatoriu de persoana care a făcut invitația. Finalul mesei este la fel de important ca și începutul! Contează cu ce impresie vă veți despărți; cea mai indicată este o notă de mulțumire scrisă, trimisă a doua zi invitaților.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*