Musaca grecească

Credit foto: Teresa Kasprzycka/2012/shutterstock.com
Credit foto: Teresa Kasprzycka/2012/shutterstock.com

Ingrediente pt. 6 porții
• 2 cartofi • 3 vinete • 10 ml ulei de măsline • 500 g carne de miel tocată •4 căței de usturoi
• 1 ceapă • 400 g roșii • 3 linguri pastă de tomate • 1 linguriță chimen măcinat
• 1/2 linguriță scorțișoară măcinată • 2 foi dafin • 300 ml ulei de floarea-soarelui • 100 g făină
• 75 g unt • 750 ml lapte • 1/2 linguriță nucșoară
• 3 gălbenușuri • 70 g parmezan ras

1 Se curăță cartofii și se taie ron­dele. Vinetele se taie felii, pe lung. Roșiile se opăresc și se decojesc.
Pentru sosul Béchamel, se dă laptele în clocot și se păstrează la cald.
2 Se prăjesc pe rând în ulei de măsline cartofii și vinetele. Se  scot și se lasă să se scurgă pe prosoape de hârtie.
3 Se încinge uleiul într-o cratiță și se prăjește carnea, până scade zeama. Se adaugă ceapa tocată și se amestecă pe foc. Apoi se adaugă și usturoiul pisat; se lasă până se înmoaie. Se adaugă pasta de tomate și se încorporează. În final, se adaugă roșiile tocate, foi de dafin, chimen și scorțișoară. Se lasă la foc moale timp de cca 20 min. Se sărează și se piperează. Se încălzește cuptorul la 160 ºC.
4 Se prepară sosul Béchamel: se topește untul într-o cratiță, se adaugă făina și se amestecă, fără să se prăjească. Se stinge cu laptele, amestecând continuu.
Se adaugă gălbenușurile și se încorporează, urmate de jumătate din cantitatea de parmezan ras, sare, piper și nucșoară.
4 Într-o formă unsă se așază un strat de cartofi, unul de carne (din care se scot foile de dafin) și unul de vinete. Se toarnă sos Béchamel, se presară parmezan
și se decorează cu roșii; se coace 30 min., până se rumenește. Se servește rece sau caldă, dar niciodată fierbinte, cu o lingură de iaurt proaspăt cu puțină mentă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*