Musaca de dovlecei

Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia
Credit foto: Burda Cehia

Ingrediente pt. 4 porții
• 850 g dovlecei
• 1 ceapă
• 3 căței de usturoi
• 5 linguri ulei de măsline
• 400 g carne tocată (pulpă de berbecuț sau piept de pui)
• un praf de scorțișoară măcinată
• 2 lingurițe oregano tocat • sare, piper
• 125 g orez cu bob lung
• 220 ml supă
Sos Béchamel:
• 40 g unt • 2 linguri rase făină
• 350 ml lapte • 2 ouă mari
• un praf de nucșoară măcinată • 50 g cașcaval ras

Dovleceii se taie fâșii late de cca 5 mm, pe lung. Se așază într-o oală cu apă clocotită și se lasă să fiarbă cca 4  min., la foc mijlociu. Se scurg, se trec prin jet de apă rece și se șterg cu prosoape de hârtie.
Se toacă usturoiul și ceapa. Se încing într-o tigaie 3 linguri de ulei și se călește ceapa, apoi se adaugă carnea tocată și se prăjește la foc iute până se fărâmițează. Apoi se adaugă usturoi tocat și se prăjesc puțin împreună. Se adaugă și amestecul de mirodenii, sare și piper. În final se pune orezul, se toarnă supa și se lasă să fiarbă la foc moale cca 12 min. Se amestecă frecvent, în tot acest timp.
Se prepară sosul Béchamel: se topește untul și se adaugă făina; se amestecă și se pră­jește, adăugând treptat laptele. Se lasă să fiarbă la foc moale cca 3-4 min., amestecând continuu până ce compoziția se îngroașă.
Se lasă să se răcească sosul Béchamel și se înglobează ouăle, sare, nucșoară și piper. Se unge o formă cu ulei și se acoperă fundul cu jumătate din cantitatea de felii de dovlecei. Deasupra se așază un strat de compoziție de carne, apoi se acoperă cu restul de felii de dovlecei și se toarnă sosul Béchamel; se presară cașcaval ras. Se coace cca 30-35 min. în cuptorul încins la 170-175 °C.

Preparare: cca 100 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*