Mucenici moldovenești

Credit foto: Dana Verescu
Credit foto: Dana Verescu
Credit foto: Dana Verescu

Pentru 40  bucăți:
Se prepară maia, din 75 g drojdie proaspătă, puţin lapte călduţ, o linguriţă de zahăr şi 1-2 linguri făină. Se lasă să crească.
Se rade coaja de la o lămâie şi se stoarce sucul. Se cern 1,5 kg făină. Se face o gropiţă la mijloc.
Se freacă 8 gălbenușuri cu puţină sare şi 400 g zahăr. Se adaugă 5 plicuri zahăr vanilat şi coajă de lămâie.
Se toarnă 700 ml lapte fierbinte şi se freacă până se di­zolvă zahărul.
În gropiţa din făină se aşază maiaua şi se frământă, adaugând treptat crema de ou și  1 1/4 pachet de margari­nă, topită.
Se în­corporează 1-2 lin­guri rom, sucul de lămâie, esenţă de rom şi de portocale.
Aluatul se acoperă cu un şervet 
şi se lasă să crească la cald.
Când îşi dublează volumul, pe planşeta ta­petată cu făină se for­mea­ză rulouri de aluat, care 
se aranjează în forma cifrei 8.
Se aşază pe o tavă pudrată cu făină, distanţați. Se rumenesc la cuptor.
Se topesc 500 g miere cu puţină apă şi apă de trandafiri. Pe o farfurie se pun 700 g miez de nucă măcinat.
Se scot mucenicii din cuptor, se aruncă în baia de miere, apoi se dau prin nucă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*