Mucenici moldovenești (sfințișori)

credit foto: Laura Adamache/2012/shutterstock.com
credit foto: Laura Adamache/2012/shutterstock.com

Pentru 40  bucăți:
Se prepară maia, din 75 g drojdie proaspătă, puţin lapte călduţ, o linguriţă de zahăr şi 1-2 linguri făină. Se lasă să crească. Între timp se rade coaja de la o lămâie şi se stoarce sucul. Se cern 1,5 kg făină în covată. Se face o gropiţă la mijloc.
Se freacă 8 gălbenușuri cu puţină sare şi 400 g zahăr. Se adaugă 5 plicuri zahăr vanilat şi coajă de lămâie. Se toarnă 700 ml lapte fierbinte şi se freacă până se di­zolvă zahărul. În gropiţa din făină se aşază maiaua şi se începe frământatul, adaugându-se treptat crema de ou şi lapte și  1 1/4 pachet de margarină, topită. Se în­corporează 1-2 linguri rom, sucul de lămâie, esenţă de rom şi de portocale. Apoi aluatul se pudrează cu făină, se acoperă cu un şervet şi se lasă să crească la cald. Când îşi dublează volumul, pe planşeta tapetată cu făină se formează rulouri de aluat, care se aranjează în forma cifrei opt. Se aşază mucenicii pe o tavă pudrată cu făină, lăsând distanţe între ei. Se rumenesc la cuptor. Se topesc 500 g miere cu puţină apă şi apă de trandafiri. Pe o farfurie se așază cca 700 g miez de nucă măcinat. Se scot mucenicii din cuptor, se aruncă în baia de miere, apoi se dau prin nucă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*