Mucenici moldovenești

Credit foto: Dana Verescu
Credit foto: Dana Verescu
Credit foto: Dana Verescu

4 porții / Preparare: 50 min.
Aluat:
• 75 g drojdie proaspătă • 1 lămâie • 1,5 kg făină
• 8 gălbenușuri • 1 praf sare • 400 g zahăr
• 5 plicuri zahăr vanilat • 700 ml lapte
• 1 1/4 pachet margarină • 1-2 linguri rom
• 1 fiolă esență de rom • 1 fiolă esență de portocale
Sirop:
• 500 g miere • 1 linguriță apă de trandafiri
• 700 g miez de nucă

Se prepară o plămădeală din drojdie, puţin lapte călduţ, o linguriţă de zahăr şi 1-2 linguri făină. Se lasă să crească. Se rade coaja de la o lămâie şi se stoarce sucul.
Se cerne făina. Se face o gropiţă la mijloc. Se freacă gălbenușurile cu puţină sare şi zahăr. Se adaugă 5 plicuri de zahăr vanilat şi coajă de lămâie. Se toarnă lapte fierbinte şi se freacă până se di­zolvă zahărul.
În gropiţa din făină se aşază plămădeala şi se frământă, adăugându-se treptat crema de ou și mar­gari­na topită. Se în­cor­po­rează 1-2 lin­guri rom, sucul de lămâie, esenţă de rom şi de portocale. Aluatul se acoperă cu un şervet şi se lasă să crească la cald. Când îşi dublează volumul, pe planşeta ta­petată cu făină se for­mea­ză rulouri de aluat, care se aranjează în forma cifrei 8. Se aşază pe o tavă pudrată cu făină, distanţați. Se rumenesc la cuptor.
Se topește mierea cu puţină apă şi apă de trandafiri. Pe o farfurie se așază nuca măcinată. Se scot mucenicii din cuptor, se aruncă în baia de miere, apoi se dau prin nucă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*