Mozaic cu piure și șuncă

Credit foto: F. Provaznik
Credit foto: F. Provaznik

Ingrediente pt. 4 porții
• 1 kg cartofi albi • sare, piper • 1 linguriță chimen
• 60 g linte roșie  • 70 g unt moale • 200 g șuncă
• 160 ml lapte fierbinte • frunze de busuioc
• 2 linguri ceapă verde tocată

Se decojesc cartofii și se taie cubulețe; se așază într-o oală și se toarnă apă astfel încât să-i acopere și să le depășească nivelul cu 1 cm.  Se adaugă sare și chimen, se acoperă oala cu un capac și se fierbe 20 min.
Se spală boabele de linte sub jet de apă rece, apoi se pun într-o altă oală, se toarnă peste ele apă astfel încât să le depășească nivelul cu 2 cm și se lasă să fiarbă cca 15 min.
Se scurge apa de la cartofi și se păstrează numai 2-3 linguri.  Se adaugă 30 g unt și se acoperă din nou oala; se lasă să se topească untul peste cartofi. Se pasează și se adaugă lapte fierbinte; se amestecă, se sărează și se piperează. Se adaugă peste linte și se păstrează la cald.
Se taie șunca în fâșii de cca 5 cm lungime. Se încinge într-o tigaie restul de unt și se prăjește șunca la foc mijlociu.
Se scot porții de piure și se așază pe farfurii sub formă de turn; se presară șuncă, busuioc și rondele de ceapă verde. Se servește imediat.

Preparare: 45 min.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*